El TNC, el Tantarantana i la Villarroel impulsen el festival de teatre accessible Simbiòtic

Oferiran funcions de 'La meva violència', 'Classe' i 'Mare de sucre' adaptades per col·lectius amb diversitat funcional

El Teatre Nacional de Catalunya, el Tantarantana i la Villarroel impulsen la cinquena edició del festival de teatre accessible Simbiòitc. Els tres teatres barcelonins oferiran els divendres del mes de maig a partir de Sant Jordi funcions adaptades al públic amb diversitat funcional. El certamen començarà al teatre Tantarantana amb la funció ‘La meva violència’, seguirà a la Villarroel amb ‘Classe’ i acabarà al TNC amb ‘Mare de sucre’, la història d’una noia amb discapacitat intel·lectual que vol ser mare. El festival, que normalment se celebrava a finals d’any i amb el TNC com a seu única, aposta enguany per un “canvi de format” amb una programació “més extensa” que, segons l’organització, “té molta més coherència”.
Les funcions del festival comptaran amb audiodescripció i visita tàctil per a persones cegues, subtitulació i interpretació de llenguatge de signes integrada dins del mateix espectacle i bucle magnètic per a persones amb problemes d’audició. Els teatres també estaran adaptats pel que fa a l’accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda. A més, també hi haurà maquetes tàctils dels muntatges, per tal que els espectadors amb dificultats de visió puguin tenir “una informació més al detall”, ha dit el coordinador d’accessibilitat del festival, Javier Diez.

Una de les novetats de l’edició és la representació d’una “funció relaxada” de ‘Mare de sucre’, que es farà el 23 de maig el Teatre Nacional de Catalunya (TNC). En aquesta el TNC tindrà unes “regles més tolerants” pel que fa al moviment i soroll del públic, que podrà sortir de la sala. El recinte també habilitarà una zona de relaxament, des d’on els assistents podran seguir l’espectacle. Diez ha recalcat que aquesta funció està dirigida a persones amb discapacitat intel·lectual, trastorns de l’espectre autista, dèficit d’atenció, gent gran amb demència i famílies amb bebès recent nascuts. “És una funció acollidora amb el públic”, ha dit Diez.

L’organització ha reconegut que un dels reptes del festival està en la comunicació dels espectacles, que també volen fer “més accesisble” per arribar als col·lectius amb diversitat funcional. “Sembla que ningú els ha convidat a participar del teatre”, ha dit una de les codirectores del certamen, Ana Candela. Així, mentre que actualment les entrades es compren per internet al web dels teatres, treballen per en un futur establir “diferents canals d’informació”.

De fet, aquest és un dels punts que es tractaran a les jornades per a professionals que organitza el festival. Enguany se’n faran tres, totes de forma telemàtica a través de l’aplicació Zoom.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Vendrell intensifica les sancions per frenar als abocaments incontrolats

Notícia següent

Les autonomies podran tancar els seus territoris després de la fi de l’estat d’alarma

Notícies relacionades