El preu de l’habitatge a Barcelona i Girona supera el nivell d’abans de la crisi

El preu de l’habitatge a Barcelona i Girona ja supera els nivell d’abans de la crisi econòmica de 2007. Segons un estudi publicat per Idealista, la ciutat que més ha incrementat els preus en els darrers deu anys ha estat Barcelona. A dia d’avui, el lloguer en aquesta capital catalana és un 19,8% més alt que el màxim registrat aleshores. La segueixen de ben a prop, Les Palmes de Gran Canària (16,1%), Palma de Mallorca (14,1%), Madrid (7,2%), Sant Sebastià (6,2%) i Girona amb un 3,3% d’increment. A la resta de capitals, els preus estan encara per sota del nivell assolit fa una dècada. En el cas de Màlaga, per exemple, el preu és gairebé el mateix que hi havia al 2007 mentre que a Santa Cruz de Tenerife és un 3,4% més barat. En canvi, la majoria de ciutats han superat els preus mínims als que van arribar amb l’explosió de la bombolla immobiliària.
A Girona i Barcelona els lloguers ja són més alts que fa una dècada. Així ho constata un estudi elaborat per Idealista, que estableix que la capital on més s’han recuperat els preus és Barcelona, amb un increment del 19,8%. En el cas de Girona, els preus s’han enfilat un 3.3% mentre que a altres ciutats com Les Palmes de Gran Canària o Palma de Mallorca, ho han fet en fet un 16,1% i un 14,1%, respectivament.

A la resta de capitals, els preus de lloguer continuen per sota del nivell assolit fa una dècada. En el cas de Màlaga, el cost es gairebé el mateix mentre que a Santa Cruz de Tenerife, els preus són un 3,4% més baixos. En ciutat com Segòvia, se situen un 5% menys igual que a Salamanca (-5%), Càceres (-5,4%), Alacant (-6,7%), Valladolid (-6,8%), Pontevedra (-7,4%), Córdoba (-7,8%), León (-8,3%) i Badajoz (-9,2%).

Les diferències més grans respecte dels preus registrats al 2007 els trobem a Zaragoza amb un 40,8% menys que fa deu anys, Castelló (-29,7%), Cádis (-29%), Guadalajara (-28,7%), Àvila (-25,8%), Toledo y Albacete (-22,1%en tots dos casos). A Santander, la xifra se situa en el -21,3%, a Lleida en un -21,2% i a Murcia, en un -20,6%.

Els preus mínims, superats

Pel què fa als preus mínims assolits arran de l’esclat de la crisi, l’estudi constata que en totes les capitals s’ha deixat enrere aquest punt i cap registra preus mínims. En el cas d’Àvila, però, aquest preu només s’ha recuperat un 1,8%. La segueixen de ben aprop Ciudad Real (2,9%), Jaén (3,4%) i Murcia (5,1%).

En una posició totalment oposada hi ha Barcelona, on els preus mínims han augmentat un 59,2% des que van tocar terra i van començar a pujar. Per darrere, hi ha Palma de Mallorca amb un 47,7%; Madrid amb un 32,2%; Las Palmas de Gran Canaria (29,6%) i València (29,5%).