El pintor Lluís Ribas reinventa el seu estil pictòric per a la seva nova exposició a Sant Cugat

L'artista no abandona l'art figuratiu i s'alia amb la poetessa Marta Pessarrodona per presentar 'Tornar a l'ànima'

La Sala Capitular del Monestir de Sant Cugat del Vallès acull des d’aquest dimarts la nova mostra de l’artista Lluís Ribas, que ha redefinit el seu estil pictòric sense abandonar l’art figuratiu. Ho fa de la mà de la poetessa Marta Pessarodona, amb qui conjuntament han creat la mostra “Tornar a l’ànima”, un títol que l’escriptora va proposar al pintor després de veure les seves darreres creacions al seu estudi, a les quals també els ha posat nom a partir de fragments de poesies.
Amb un traç clarament marcat i definit, les obres condueixen el visitant a través d’un viatge de redescobriment interior de Ribas. La mostra està complementada amb un llibre on les creacions pictòriques de Ribas acompanyades de poemes escollits per Pessarrodona.
El pintor ha redefinit el seu estil pictòric com una manera de “mirar més cap a dintre que cap a fora”, assegura, per oferir un conjunt d’obres que, diu, “és possible que entengui abans un nen que un adult”. “Abans tenia una pinzellada amb què explicava les oses d’una manera figurativa, però ara ho remarco més, amb línia, com el dibuix d’un nen petit quan remarca els objectes i els pinta per dins”, explica en declaracions a l’ACN.

Tot i la comparativa amb la pintura que pot crear un infant, Ribas imprimeix el seu segell en cada una de les peces. “Porto tota la vida pintant”, recorda, un recorregut que li aporta una experiència per a poder fer un gir en el seu tipus de pintura que creu que sorprendrà a més d’un, però que espera que agradi.

D’aquest nou estil pictòric n’ha sortit un conjunt de pintures que configuren la nova exposició, exposada a partir d’aquest dimarts a la Sala Capitular del Monestir de Sant Cugat. Va ser Pessarrodona qui, en una visita al seu estudi de l’artista a la ciutat vallesana, el va animar a fer la mostra.

“Li vaig proposar de posar títols a les obres, i no són meus, sinó fragments de poemes de diversos autors, com per exemple americans, anglesos, catalans o espanyols”, detalla Pessarrodona en declaracions a l’ACN. I fins i tot va ajudar-lo a batejar l’exposició, sense que l’artista hagi contradit cap de les propostes que la narradora li va posar sobre la taula.

“Amb la Marta Pessarrodona hem col·laborat en altres ocasions, un dia va venir i va veure els quadres, ella va ser la primera persona que els va veure”, admet. Amb la proposta de batejar quadres i exposició, es van entendre perfectament : “D’aquí en va sortir la idea de plasmar-ho en un llibre”, afegeix, una publicació que veurà la llum aquest mateix dimarts.

Un canvi natural

Però, per què canviar? “No hi ha un motiu concret”, reconeix Ribas. Rememora unes paraules de Pablo Picasso, que deia que “ell no buscava, ell trobava”. “Jo no hi creia en aquestes paraules perquè considerava que un artista havia de buscar, i és mentida; de vegades, et disposes a dibuixar d’una manera inconscient i penses que seria bo seguir així”, explica.

Ara, amb un nou estil, però amb l’esperit de l’artista santcugatenc identificable en cada traç, aquest renéixer veurà la llum davant del públic per primer cop en una inauguració que es durà a terme aquest mateix dimarts a les 19.00 h al Monestir de Sant Cugat del Vallès, i que es podrà veure fins el 12 de desembre.