El Parc de Diagonal Mar, nou refugi de biodiversitat de la ciutat

Els refugis de biodiversitat són eines importants en entorns urbans i esdevenen zones imprescindibles per reconèixer i vetllar pels valors de la flora i la fauna a la ciutat

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Així doncs el Parc de Diagonal Mar se suma als 5 refugis de biodiversitat que ja hi ha a la ciutat: al Parc de Joan Miró, als Jardins de Valent Petit, a la Fàbrica de Ca l’Alier, a la plaça deles Glòries i als Jardins dels Doctor Pla i Armengol. En totes les zones verdes de biodiversitat s’apliquen mesures específiques de protecció de la flora com a hàbitat indispensable per a la fauna (moltes, espècies protegides) que hi viu, bé siguin llacs, basses o altres espais.

El refugi de biodiversitat del Parc de Diagonal Mar, per tant, es un espai creat específicament per potenciar la presència de plantes amb flors i fruits, perquè esdevé un espai de refugi, alimentació i nidificació d’ocells (moltes d’elles protegides) i altres animals diversos com papallones i altres insectes pol·linitzadors, rèptils i petits mamífers.

A més, el parc és d’alt interès pel que fa a la biodiversitat per la gran quantitatd’espècies d’aus que s’hi troben, moltes protegides. Segons les aportacions de coneixement dela ciència ciutadana, en aquest parc s’hi ha detectat més de 150 espècies diferents. Són ocellsque s’aturen al parc a descansar durant els viatges migratoris, que es reprodueixen en aquest espai o que hi hivernen, com el mosquiter comú, el rossinyol bord, la gavina corsa i la gavina capnegre.

Les zones que acullen un refugi de biodiversitat són d’especial protecció per la presència de flora i fauna d’interès. Per tant, cal una cura especial per part de tota la ciutadania per preservarles espècies vegetals i animals que exerceixen una funció única a la ciutat i, especialment, enl’època de reproducció d’aquestes espècies.

A partir del 19 d’abril, en determinades zones del parc els gossos no hi podran accedir (la part delimitada amb tancament), però podran continuar utilitzant altres espais del parc, les que no inclouen pròpiament el refugi de biodiversitat, així com l’àrea de gossos que hi ha a l’interior, una zona d’esbarjo de 1.000 metres quadrats.