Diumenge 7 de febrer obre les portes l’exposició “El Modernisme i les flors. De la natura a l’arquitectura” al Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa. Es tracta d’una mostra que es podrà visitar fins al proper 9 de maig.
L’exposició, organitzada per la Diputació de Barcelona, el Museu d’Art de Cerdanyola i Museus d’Esplugues de Llobregat, compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Terrassa i del Centre de Documentació i Museu Tèxtil i mostra com artistes i artesans de finals del segle XIX i principis del segle XX van captar la bellesa del món vegetal i el van reinterpretar per traslladar-lo a les arts aplicades i la construcció, ja fos en forma de vitrall, de ferro, de ceràmica o de mosaic.
A través d’obres, objectes i materials procedents de diversos museus, l’exposició treu a la llum el diàleg que el modernisme va establir entre el món vegetal a través de les arts decoratives i com aquest moviment es va estendre entre molts municipis del país on es poden trobar diversos elements de caràcter arquitectònic de gran bellesa que, com en el cas de Terrassa, van passar a formar part dels seus edificis.
La ciutat disposa d’un extens patrimoni modernista obert a tothom a través d’una àmplia oferta de visites guiades o d’esdeveniments com la Fira Modernista, referent de la tradició modernista arreu del país. L’exposició “El Modernisme i les flors. De la natura a l’arquitectura” vol aprofundir en el coneixement d’aquest moviment i en la seva connexió amb la natura. Per fer-ho, els diferents continguts de la mostra estan estructurats en quatre àmbits.
En el primer “La natura, la font de la inspiració” s’analitza el procés creatiu dels i les artistes modernistes per captar la imatge de les plantes a través d’un estudi d’observació per, posteriorment, representar-lo a través de les arts decoratives. En el segon àmbit “L’obrador, la creació de les arts de la construcció” es fa un recorregut per diferents arts aplicades a l’arquitectura i es recullen els processos de creació que mostren com a través de materials bàsics i senzills com el ciment, el fang, la pedra o el vidre es recreava o transformava el món vegetal dins l’escenari arquitectònic.
El tercer dels àmbits, “L’arquitectura, el jardí urbà” mostra diferents exemples de flors i plantes representades a través de les arts aplicades als edificis i mitjançant diverses tècniques i elements arquitectònics convertint la natura en un autèntic llenguatge visual a l’època. Per últim, el darrer dels àmbits, “La ciutat, la natura perduda” exposa la dificultat que suposa la conservació de les arts aplicades a la construcció i com, quan desapareix del seu espai original, que és l’arquitectura, l’art aplicada es transforma en un material en risc i que molt sovint tendeix a desaparèixer.
L’exposició “El Modernisme i les flors. De la natura a l’arquitectura” mostra el procés mitjançant el qual la naturalesa en general i la flora en particular, van convertir-se en un element clau de l’arquitectura modernista, convidant les persones que la visitin a experimentar una nova forma de conèixer i recordar el Modernisme i les seves flors, d’una manera accessible a tothom i a través de tots els sentits. La mostra es pot visitar al Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa els dimarts i els dijous de 10 a 14 h i de 16 a 19 h i els diumenges de 10 a 14 h (excepte festius).
Amb l’objectiu de garantir les mesures de prevenció i sanitàries vigents, per accedir a l’exposició serà obligatori l’ús de mascareta, mantenir la distància de seguretat i seguir en tot moment les indicacions del personal responsable de la sala.