El Festival Ocellets, que tindrà lloc del 8 al 10 de setembre als jardins de Magdalena Modolell, presentarà un cartell íntegrament femení, essent una de les novetats principals d’enguany de la Festa Major. Si en les anteriors edicions havia estat adreçat a escoltar les creacions de solistes i bandes tant masculines com femenines, en aquesta ocasió ha volgut apostar per donar tot el protagonisme a les dones artistes.
Des de l’Ajuntament s’ha pres aquesta decisió amb l’objectiu de fer visible el paper minoritari de la dona a la indústria musical. Segons dades de 2019 de Women in Music, les dones representen només un 30% en la indústria musical espanyola. Estan infrarepresentades en la majoria dels perfils professionals, tan executius, com en llocs d’edició, gravació, composició o interpretació. La desigualtat també està molt present en els salaris, arribant a cobrar fins a 8.000 euros menys les dones que els homes, situant la bretxa salarial per sobre del 20%.
El dia 8 a les vuit del vespre hi actuarà la cantant de bedroom pop Carlota Flâneur, una de les personalitats més influents de l’underground estatal. Presentarà una proposta de melodies intimistes i tendres però alhora acolorides, que enganxen a la vida. A les 21 hores arribarà el torn d’Ede, una artista emergent de la darrera generació de la música urbana que ha conquerit la crítica amb les seves cançons íntimes i personals de folk, R&B i soul.
Dissabte 9 a les vuit del vespre pujarà a l’escenari Twin, el projecte en solitari d’Ana López, vocalista del grup Her Little Donkey. En aquest camí individual, la cantautora ha virat cap a un so de falsa dolçor, un pop electrònic de certa nostàlgia i unes lletres on parla sobre la sinceritat, l’oblit i el perdó. També hi actuarà a les nou de la nit Marala, un grup de tres noies que componen lletres feministes i reivindicatives i que ofereixen un directe on barregen guitarres i percussió inspirant-se en música tradicional catalana. El seu primer disc es titula “A trenc d’alba”, una oda als cants d’arrel que va aconseguir el premi al millor disc del 2022 de la música valenciana.
El cartell d’Ocellets es tanca diumenge amb dues actuacions. A les vuit podrem gaudir amb el concert de Pau Vegas, una cantautora de Castella i Lleó que aposta pel rock alternatiu. I a les nou hi actuarà Travis Birds, una cantant i guitarrista madrilenya amb una gran projecció que ha participat en el disc “Tributo a Sabina”. A més, cada nit després dels concerts, la nova associació local de música Perifèrica oferirà sessions de DJ amb artistes locals. Al mateix espai, també hi haurà una exposició sobre les desigualtats de gènere en el món de la música.
Les dones, majoria també al Festival Amalgama
Les artistes femenines també estaran molt presents al Festival Amalgama, on actuaran grups i solistes per un públic més juvenil presentant les seves creacions musicals. Al parc de la Marina hi actuarà divendres 8 a les 23:30 hores Ketekalles, una banda de quatre dones amb força i amb un ferm esperit reivindicatiu. En les seves lletres critiquen temes com el masclisme, la migració, el capitalisme i l’heteropatriarcat amb un punt de vista marcat per les arrels de la banda. El seu primer àlbum les ha posicionat com una de les propostes més influents i creatives de l’escena musical iberoamericana amb un toc de hip-hop, rumba, funk i ritmes llatins.
Dissabte a les deu de la nit serà el moment de conèixer les cançons de Julia Amor, una cantautora andorrana que compon lletres sinceres i poderoses influenciades per ritmes com el synth pop i el dream pop. També podrem escoltar a partir de les 23:30 hores a Julieta, una artista catalana que s’ha convertit en un fenomen viral gràcies als seus temes urbans però plens de sentiments i sinceritat. Ha actuat al Primavera Sound i és una de les referències de la nova fornada de música catalana. I diumenge 10 a les deu de la nit ens espera un espectacle potent i reivindicatiu gràcies al talent de Les Que Faltaband, un grup de vuit dones que fan versions dels temes més coneguts d’artistes com Donna Summer, Tina Turner o Rosalía. Un intens directe combinat amb ball i altres elements artístics en un repertori exclusivament femení.