El DocsBarcelona programa el documental ‘El retorn: la vida després de l’ISIS’

La directora aborda la tornada als seus països de les dones occidentals de l’Estat Islàmic

La directora catalana Alba Sotorra (‘Game Over’ i ‘Comandante Arian’) presentarà a la secció Panorama del DocsBarcelona 2021 el seu últim documental, ‘El retorn: la vida després de l’ISIS’ (‘The Return: Life After ISIS’). La pel·lícula va estrenar-se mundialment al SXSW Film Festival (Texas) i al DocsBarcelona serà la seva estrena a Espanya. El documental narra la història íntima d’un grup de dones occidentals que van dedicar la seva joventut a l’ISIS, però que ara volen tenir l’oportunitat de reconstruir les seves vides a casa. Com ha explicat el festival, Sotorra s’endinsa en una situació complexa amb empatia i sense prejudicis i obre el debat del retorn de membres de l’ISIS als seus països d’origen.
Shamima Begum (Regne Unit) i Hoda Muthana (EUA) “van marxar dels seus països manipulades per la propaganda terrorista i l’odi de les xarxes socials. Van ser demonitzades pels mitjans de comunicació i ara ningú vol saber res d’elles”. L’accés exclusiu d’Alba Sotorra al camp d’al-Roj, al nord-est de Síria, mostra “la dura realitat” d’aquestes dones i l’Estat Islàmic.

La première mundial d”El retorn: la vida després de l’ISIS’ va tenir lloc a la Secció oficial de la 28a edició de l’SXSW Film Festival (Texas) el passat mes de març. També ha estat seleccionada en la secció ‘Special Presentations’ del festival canadenc Hot Docs 2021. Al DocsBarcelona serà la seva estrena a Espanya.