Diumenge, 20 d'abril de 2025
És notícia

El ‘Cinefòrum per la Igualtat’ de Terrassa torna per promoure la igualtat de gènere

Avatar photo
La 20a edició projectarà pel·lícules amb perspectiva de gènere amb motiu del Dia Internacional de les Dones

L’Ajuntament de Terrassa, a través del servei de Polítiques de Gènere i amb la col·laboració dels serveis municipals d’LGTBIQ+, Capacitats Diverses, Ciutadania i Drets Humans, Solidaritat i Cooperació Internacional, Esports, i Usos del Temps, organitza un nou cicle del ‘Cinefòrum per la Igualtat’, un cicle anual de pel·lícules amb perspectiva de gènere per a reflexionar entorn de temes de discriminació, diversitat i interseccionalitat. 

Les principals temàtiques que s’abordaran a través de les projeccions seran la grassofòbia i el racisme, l’explotació laboral de les dones migrants al Líban, l’alliberament LGTBIQ+, els abusos racistes, la discapacitat en el col·lectiu de dones artistes, el dret al temps i l’erradicació de la violència contra les dones. Segons la regidora de Polítiques de Gènere, LGTBIQ+ i Ciutadania, Lluïsa Melgares: «Durant aquests 20 anys, el ‘Cinefòrum per la Igualtat’ ens ha acostat a moltes realitats socials i ens ha convidat a reflexionar sobre les desigualtats de gènere. Hem gaudit, patit i explorat tant les que vivim de prop com les que, tot i semblar llunyanes, formen part d’un mateix sistema de discriminació de les nostres vides».  

El dimarts 11 de març a les 18.30 hores tindrà lloc la sessió inaugural del cicle al Cinema Catalunya (carrer de Sant Pere, 9) amb la projecció de ‘Precious’, un drama que parla de grassofòbia i racisme, amb el col·loqui posterior a càrrec de l’activista i escriptora Desirée Béla-Lobedde. Aquesta primera projecció s’emmarca dins del programa d’activitats commemoratives del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, que enguany reivindica trencar amb la pressió estètica, sota el lema «El meu cos no necessita aprovació: Prou violència estètica!».  

Les projeccions seran mensuals i s’estendran fins el novembre, quan es tancarà el cicle de 2025 en el marc del 25N, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones, amb la projecció gratuïta de ‘No estàs sola: La lucha contra la manada’, un documental que recull la importància del moviment feminista durant el cas dels cinc homes autodenominats com ‘la manada’, que van ser jutjats i condemnats per violar a una noia de 18 anys durant les festes de Sant Fermí el 2016. 

Per commemorar els 20 anys del ‘Cinefòrum per la Igualtat’ també s’organitzaran dues sessions matinals gratuïtes d’aquest documental, adreçades a joves per sensibilitzar sobre les violències sexuals, posant l’accent en la importància de la prevenció i l’educació de nois i noies. 

La imatge que il·lustra aquest cicle del ‘Cinefòrum per la Igualtat’ és una reinterpretació del personatge Wednesday Addams, nascut de la mà del dibuixant Charles Addams al ‘New Yorker’ i convertida en una icona mediàtica gràcies a la visió del director Tim Burton. Aquesta il·lustració posa de manifest el símbol d’independència i rebel·lia que representa Wednesday, transformada en un emblema d’empoderament femení. La seva figura ens recorda que és possible ser diferent i autèntica en un món sovint conformista. La imatge simbolitza la capacitat de canvi i transformació impulsada per les dones i el feminisme, representada aquí per una Wednesday que sosté un beuratge màgic amb el qual escampa la seva pols encantada per impregnar la societat de feminisme.  

Ficció i documental amb perspectiva de gènere 

Les pel·lícules i documentals de l’edició 2025 aporten diferents perspectives sobre les desigualtats, abordant les discriminacions des de la diversitat i la interseccionalitat amb títols de diversos gèneres. En quant al gènere documental destaca ‘Alteritats’, dirigida per Alba Cros i Nora Haddad, que visibilitza les vivències lèsbiques de quatre generacions residents a Catalunya. Dins del gènere de ficció es projectarà ‘Calladita’, nominada a la millor direcció novell als Goya 2025 i que explica la vida d’una treballadora domèstica colombiana en una luxosa residència d’estiu. 

Enguany s’incorpora una nova col·laboració amb el programa municipal d’Usos del Temps, que té com a objectiu visibilitzar i posar sobre la taula el dret al temps i reivindicar, una vegada més, que la pobresa de temps té rostre de dona. Amb el significatiu títol de la pel·lícula “A tiempo completo” la sessió serà dinamitzada per la organització sense afany de lucre Time Use Initiative, que té l’objectiu de millorar el benestar de la ciutadania a través del foment de polítiques innovadores en l’ús del temps.  

Totes les projeccions del cicle són obertes a la ciutadania i s’oferiran al Cinema Catalunya a les 18.30 hores els dimarts 11 de març, 29 d’abril, 20 de maig, 17 de juny, 23 de setembre, 21 d’octubre i 18 de novembre. L’aportació per entrada serà de 2 .

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Festival Ull Nu d’Andorra acollirà la 12a edició entre el 15 i el 18 de maig

Notícia següent
Mossos d'Esquadra

Detinguts dos joves per l’apunyalament a un menor a Barcelona

Notícies relacionades