El CAP del Gòtic es queda sense nou edifici tot i la seva situació precària

Un annex de l'edifici de Correus havia de ser el nou emplaçament pel Centre d'Atenció Primària però finalment s'hi instal·larà un 'hub' tecnològic

Cap provisional del Gòtic. Foto: AV Barri Gòtic.

L’antic edifici de Correus situat a la Via Laietana, finalment es convertirà en un ‘hub’ tecnològic impulsat per Barcelona City Tech i no en un Centre d’Atenció Primària (CAP). Tot i que la decisió signada aquest dimecres en un acte celebrat al mateix emplaçament és el resultat d’un pacte entre el Consorci de la Zona Franca, Correus i l’Ajuntament de Barcelona, va en contra de l’opinió de la plataforma veïnal Cap Gòtic Nou Ja! que reclama des de fa temps que un dels edificis annexos del complex es destini a l’ampliació del CAP del barri. Així ho va fer palès el col·lectiu en una concentració que va tenir lloc davant de Correus la tarda del dimecres i en la qual els presents van poder parlar amb Ada Colau per expressar-li el seu malestar.

Ada Colau parlant amb el veïnat del barri Gòtic. Foto: AV Barri Gòtic

Segons ha informat el consistori, el nou equipament de la ciutat vol acollir a 150 empreses i start-ups i generar 1.500 llocs de treball. Malgrat això, el veïnat està dividit. Mentre des de l’Associació de Veïns del Gòtic i els mateixos professionals de CAP no veu amb bons ulls aquest pla, per a entitats com Amics de la Rambla el nou projecte serà un impuls per un barri que des de la pandèmia del coronavirus, com tota Barcelona, s’ha pauperitzat.

Per a la plataforma veïnal Cap Gòtic Ja! l’edifici annex de Correus era “un lloc idíl·lic per ampliar el CAP”. En paraules del col·lectiu, la situació actual del centre mèdic és crítica i amb la pandèmia encara és més difícil perquè l’espai que ocupa el CAP al Passatge de la Pau és insuficient per poder atendre les visites de salut rutinàries i alhora discriminar els pacients de COVID-19. Avui dia s’ha instal·lat una carpa inflable a la plaça Joaquim Xirau per poder destriar als pacients que presenten símptomes del virus. Amb tot, l’Ajuntament ha promès construir uns barracons per pal·liar la mancança. La plataforma afegeix que la signatura del projecte del dimecres es va dur a terme sense que en sabessin res i des de l’Associació de Veïns del Barri Gòtic consideren que el projecte s’emmarca un cop més dins la lògica de gentrificació del barri i afirmen que també ara s’ha prioritzat l’economia per sobre la salut.

Per altra banda, l’Associació Amics de la Rambla celebra la proposta del consistori perquè considera que “diversificarà el teixit comercial i empresarial del barri amb una indústria creativa i amb gent jove que si bé no viuran aquí, sí que hi faran vida”. D’ençà que el centre de Barcelona va perdre l’afluència de turistes pel confinament, el barri Gòtic ha viscut un procés que fa sentir al veïnat que viu en un barri abandonat. Els grans hotels estan tancats i a les Rambles només el 60% dels comerços ha tornat a activar-se després del confinament.