Diumenge, 26 de maig de 2024
És notícia

El 96,4% de les llars de Barcelona no pagaran més IBI el 2018

Avatar photo

Un 47% del total d'immobles de la ciutat baixa de valor, un 24% en el cas dels que tenen ús residencial

El 96,4% de les llars de Barcelona no patiran una pujada de l’IBI en el rebut del 2018 tot i que s’aplicarà un increment del valor cadastral dels immobles de la ciutat d’un 19% a partir de l’any vinent. El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha recordat que les ordenances fiscals vigents congelen aquest impost per als immobles amb un valor per sota del 300.000 euros. Si aquest percentatge suposava un 98% fins ara, amb l’actualització del cadastre ha baixat fins al 96,4. Aquestes llars fins i tot poden veure reduït el seu rebut en 100 euros de mitjana, segons les zones. El 3,6% restant registrarà pujades que oscil·len entre un euro i 42 de mitjana. L’augment del cadastre s’haurà d’aplicar en els propers deu anys i ara caldrà un acord polític per establir com fer-ho. Tot i el 19% general, un 47% del total d’immobles baixa de valor, un 24 en el cas dels que tenen ús residencial.
L’Ajuntament de Barcelona va demanar l’estiu del 2015 al Ministeri d’Hisenda que revisés els valors cadastrals de la ciutat, tenint en compte que l’última actualització era del 2011. La nova ponència, que s’aplicarà a partir del 2018, estableix una pujada dels valors del 19% en deu anys.

Pisarello ha explicat l’impacte que tindrà aquesta revisió en el rebut de l’IBI. Així, el 96,4% de les llars pagaran el mateix o menys. La resta tindrà pujades relatives, que no superen els 42 euros de mitjana (Tres Torres), però que en la majoria dels casos no passaran dels 13. En contrast, hi haurà barris de Barcelona on els rebuts baixaran fins als 109 euros de mitjana, com a Vallvidrera i Les Planes, 108 euros a Baró de Viver i 95 a Vallbona.

“Comparem les pujades petites que es produirien amb les baixades importants que es registrarien en algunes zones de la ciutat. Per això aquesta proposta d’actualització diem que té com a objectiu una major equitat fiscal, perquè hi havia gent que estava pagant molt més del que havia de pagar”, ha argumentat l’alcalde accidental.

De fet, això suposarà un descens de la recaptació del 2018, en uns 30 MEUR, però això es compensarà amb un increment dels ingressos per plusvàlues.

Aquesta és la situació del rebut del 2018, d’acord amb les ordenances fiscals vigents. Pel que fa als següents, caldrà esperar a veure a quin acord polític arriben els grups per als propers anys. La pujada del 19% del valor cadastral es pot repartir en deu anys. Els descensos s’aplicaran de cop ja l’any vinent.

Pel que fa a l’àmbit del comerç, la regidora competent, Montse Ballarín, ha indicat que dues terceres parts dels comerços baixaran de valor, amb una mitjana de descens del 10,4%, ja que la feina per calcular el valor ha estat molt més acurada que en l’actualització anterior, distingint entre la part comercial i la de magatzem i oficina, per exemple.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Col·legi de Metges de Barcelona alerta d’un “col·lapse” a l’atenció primària

Notícia següent

La ruta de tapes de Cambrils comença demà centrada en la qualitat

Notícies relacionades