L'economia circular i la transformació digital tindrà un espai físic a Barcelona

El nou equipament s’ubica a la nau del carrer Ciutat d’Asunción, 16, amb una superfície de 3.400 m² dividits en tres plantes

02 de juliol de 2025 a les 10:11h

L’Ajuntament de Barcelona anuncia la posada en marxa, el proper 30 d’octubre, del BAC (Barcelona Circular), el nou pol d’activitat econòmica sobre l’economia circular i la transformació digital de la indústria, situat al barri del Bon Pastor. L’espai està impulsat en col·laboració público-privada entre l’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, i la Facultat d’Empresarials de Mondragon Unibertsitatea, pertanyent a MONDRAGON, i TeamLabs.

El BAC serà el segon espai físic d’impuls econòmic especialitzat de la ciutat, després de la posada en marxa el passat mes de maig del Barcelona XRLAB, pol d’activitat econòmica sobre les indústries creatives. La infraestructura, que opera com a laboratori d’emprenedoria i innovació en economia circular, perseguirà l’objectiu de fomentar la transformació digital de la indústria, així com el d’acompanyar la implementació de nous models d’economia circular més sostenibles que generin un impacte positiu al territori, i que contribueixin a la creació i atracció de talent i a la generació de llocs de treball qualificat.

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, remarca que “seguim reforçant els pols d’activitat econòmica per diversificar la nostra economia i accelerar el creixement i el posicionament de sectors estratègics de la ciutat”, i afegeix que aquesta és “una estratègia dissenyada des de la lògica de la col·laboració públic-privada, una fórmula capaç de multiplicar exponencialment l’impacte positiu de les polítiques públiques”.

El nou equipament s’ubica a la nau del carrer Ciutat d’Asunción, 16, al barri del Bon Pastor (Sant Andreu) i disposa de 3.400 m2 distribuïts en tres plantes i compta amb quatre línies d’activitat clares:

  • Promoció de la iniciativa emprenedora i nous models de negoci, amb programes d’incubació i acceleració de projectes.
  • Competitivitat empresarial i innovació, amb programes d’innovació i prototipat de solucions en el taller de fabricació digital.
  • Talent i formació, amb un programa formatiu eminentment pràctic i adaptat a les necessitats de l’ecosistema.
  • Connexió amb la comunitat, esdevenint espai de col·laboració i innovació oberta dels diferents agents de l’ecosistema i de la indústria.

Redefinició del mapa econòmic de la ciutat

Els pols d’activitat econòmica són equipaments físics que han de permetre accelerar el creixement i posicionament dels sectors estratègics de la ciutat i, alhora, configurar-se com a veritables pols d’atracció de talent, iniciativa emprenedora, inversió i nova activitat econòmica. Tots ells han estat dissenyats i implementats des de la lògica de la col·laboració públic-privada per contribuir a la definició d’un nou mapa econòmic de la ciutat, posant en valor actius existents i configurant-ne de nous.

La posada en marxa dels pols d’activitat econòmica s’emmarca en l’estratègia de diversificació de l’economia de la ciutat contemplada al Barcelona Impulsa, el full de ruta per a la promoció econòmica de la ciutat fins al 2035. L’Ajuntament de Barcelona s’ha marcat el propòsit d’impulsar el posicionament de la ciutat en sectors estratègics per construir la Barcelona per a les pròximes generacions.

A partir del proper 30 d’octubre, hi haurà al mapa de la ciutat dos pols: el Barcelona XRLAB, dedicat a les indústries creatives; i el Barcelona Circular, dedicat a l’economia circular i la transformació de la indústria.

També està en conceptualització el BUI (Barcelona Urban Innovation), impulsat per l’Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC).En una segona fase està prevista la posada en marxa d’un nou pol sobre l’economia de les cures en l’envelliment, anunciat en el marc de la Mesura de Govern Barcelona: Cap al dret a la cura (2023-2025).