La Diputació de Barcelona impulsa més de 130 iniciatives per "accelerar" la transició energètica al territori

Les nou Oficines de Transició Comunitària es reuneixen a Igualada en una jornada per compartir experiències

11 de juny de 2025 a les 15:35h

L'Oficina d'Impuls a les Comunitats Energètiques (OICE) de la Diputació de Barcelona ha liderat més de 130 iniciatives en els darrers dos anys per "accelerar" la transició energètica al territori. La corporació ha contribuït, entre d'altres, a crear comunitats municipals, instal·lacions fotovoltaiques, comunitats escolars o cooperatives. Així ho ha explicat la coordinadora de l'Àrea d'Acció Climàtica i Transició Energètica de la Diputació, Elisenda Realp, en el marc de la jornada 'Comunitats energètiques en acció!', que se celebra aquest dimecres i dijous a Igualada. A la trobada hi participen les 9 Oficines de Transició Comunitària (OTC) de Catalunya, que conjuntament han atès més de 321 consultes, 571 assessories i 272 acompanyaments.

Igualada acull aquest dimecres i dijous la jornada 'Comunitats energètiques en acció! Transició energètica comunitària a Catalunya', organitzada per les 9 Oficines de Transició Comunitària de Catalunya (OTC) i la Diputació de Barcelona. La trobada té per objectiu donar veu a l'experiència i també a les problemàtiques amb què es troben les comunitats energètiques i les corporacions locals. Elisenda Realp ha fet valdre l'esforç conjunt de les nou OTC per fer possible  aquesta jornada i ha destacat la importància del treball en xarxa per construir aliances i "avançar cap a una transició ecològica i social, amb justícia i equitat".

Realp ha destacat que "la transició energètica és una necessitat urgent davant l'emergència climàtica, que és també una gran emergència de salut". La coordinadora de l'Àrea d'Acció Climàtica i Transició Energètica de la Diputació ha valorat que les comunitats energètiques posen "les persones al centre" i treballen amb una visió "de justícia i equitat".

Més de 130 iniciatives en dos anys

La Diputació de Barcelona va crear l'octubre de 2023 l'Oficina d'Impuls a les Comunitats Energètiques (OICE), que treballa per ajudar els ens locals i la ciutadania a implantar mecanismes participats de projectes d'energies renovables. A través d'aquesta oficina i de les agències locals d'energia, la corporació ha contribuït a impulsar més de 130 iniciatives comunitàries de tipologies diverses: comunitats municipals, comunitats promogudes conjuntament amb la ciutadania, instal·lacions fotovoltaiques, projectes agrovoltaics, comunitats escolars, cooperatives, i comunitats en polígons industrials, entre d'altres.

D'altra banda, Realp ha explicat que del conjunt d'instal·lacions d'energia renovable subvencionades a través del programa Renovables 2030 de la Diputació de Barcelona – amb una inversió de 150 milions d'euros –, més del 50% es destinaran a l'autoconsum compartit o a comunitats energètiques.

Acompanyament en la creació de comunitats energètiques

En els dos darrers anys ha sorgit a Catalunya un moviment incipient de comunitats energètiques locals, d'àmbit ciutadà, industrial i agrícola. En total, a Catalunya s'han creat 9 oficines OTC, que actuen de forma coordinada amb l'objectiu d'acompanyar i ajudar en la creació, consolidació i articulació d'un moviment de comunitats energètiques. Les comunitats energètiques són agrupacions de persones, entitats, administracions públiques o empreses que s'organitzen per transformar els seus barris o pobles cap a un model energètic de propietat col·lectiva, 100% renovable i sostenible.

Actualment, les nou OTC que actuen de forma coordinada a Catalunya són: l’OTC de la Diputació de Barcelona, l’Agència Local de l’Energia d’Osona, l'OTC a l'entorn rural (Arca), l'Ajuntament d’Igualada, l'Associació Leader, la del Vallès Occidental, la FMIT, Osona Energia i Logistics Green Deal – BCL.

Realp ha explicat que ara mateix les oficines estan en un "final de cicle". La coordinadora de l'àrea ha recordat que es tracta d'un projecte finançat per fons estatals i que "ara s'està esperant a veure quina continuïtat se li pot donar a aquest moviment". En aquest sentit, Realp ha subratllat que es tracta d'un "moviment exitós": "La roda ja no té aturador i estem mirant la manera que hi hagi continuïtat".

Manifest per la creació de la Taula de la Transició Energètica Ciutadana de Catalunya

Durant la primera jornada de la trobada, que ha comptat amb ponències i taules rodones, s'ha presentat públicament un manifest a favor de la creació de la Taula de la Transició Energètica Ciutadana de Catalunya (TTECC). Les 9 entitats OTC de Catalunya han signat un text conjunt en què proposen la creació d'aquesta taula amb l'objectiu de contribuir a un "gran impuls" de la transició comunitària a Catalunya; "alinear esforços, voluntats i recursos" per abordar els reptes i "reduir les barreres que avui frenen la transició energètica comunitària"; activar nous actors; o generar espais per al debat, la negociació i el consens.

De fet, al document marquen l'objectiu d'arribar al miler de comunitats energètiques operatives a tot el país en un termini de cinc anys (fins al 2030), que hi hagi 10.000 persones involucrades en grups motors i 150.000 unitats familiars, empreses o altres entitats associades a aquestes comunitats. Recorden que Catalunya "va a la cua" de la transició energètica i consideren que un model de transició energètica comunitària "pot arribar a ser la clau de volta per revertir la situació actual".

Sobre l'autor
C CIUTAT
Redacció
Veure biografia
El més llegit