La Diputació de Barcelona crea una exposició sobre les mobilitzacions socials antifranquistes

Avatar photo
L’acte d’inauguració tindrà lloc el dimarts 11 de març a les 18.30 h al Museu Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet
protesta-vilafranca-penedes

Les mobilitzacions socials a Catalunya per fer front a la dictadura en els darrers anys del franquisme és el tema central de l’exposició “Segur que tomba. Els moviments i accions de lluita antifranquista. 1960-1975” de la Diputació de Barcelona, que arrenca l’11 de març per fer-se present en 21 equipaments de la Xarxa de Museus Locals fins a finals d’any.

La mostra presenta una selecció de documents, fotografies i objectes provinents de les col·leccions dels museus locals i dels arxius municipals relacionats amb la contestació social al règim franquista, iniciada els anys 60 pels moviments sindicals i les organitzacions clandestines d’esquerra. Organitzada per la Diputació de Barcelona amb la col·laboració de Memorial Democràtic i el Museu d’Història de Cerdanyola, l’exposició s’estructura en quatre àmbits.

Inauguració amb una taula rodona de testimonis

L’acte d’inauguració tindrà lloc el dimarts 11 de març a les 18.30 h al Museu Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet, amb una taula rodona en què intervindran diversos testimonis de les lluites socials i els moviments antifranquistes al món local en els darrers anys de dictadura. En acabar es farà una visita guiada a l’exposició que a Santa Coloma porta per títol “Les veïnes i els veïns de Santa Coloma de Gramenet en lluita” (1968-1975).

21 municipis participants

L’exposició s’anirà desplegant fins al mes de novembre amb la incorporació progressiva dels diferents museus locals i arxius municipals que hi participen. Durant aquest mes de març, a més del Museu Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet, l’exposició es podrà veure a l’Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs Isabel Rojas Castroverde-Museu d’Història de la Immigració de Catalunya; el Centre d’Interpretació i Jaciment El Camp de les Lloses de Tona; el Museu de Ca n’Oliver del Museu d’Història de Cerdanyola; el Museu Palau Mercader de Cornellà de Llobregat; el Museu-Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu; a L’Harmonia del Museu de l’Hospitalet; i al Museu d’Arenys de Mar.

Exposició presencial i virtual

Cada museu participant presenta un espai propi singular que es pot visitar de forma presencial en unes dates determinades i que es complementa a través d’un web. Aquesta mostra compartida s’emmarca en el projecte Memòria en Xarxa, dedicat als museus locals com a dipositaris del patrimoni memorial i que fins a la data ha presentat quatre exposicions.

Aquesta exposició de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 “Treball digne i creixement econòmic” i número 10 “Reducció de les desigualtats”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Inauguren un nou supermercat a Torreforta, el segon de la cadena a la ciutat

Notícia següent
estopa

Ja es coneixen els guanyadors dels premis Sport Cultura Barcelona 2024

Notícies relacionades