Aquest dimarts al matí, el recinte de Torribera ha acollit la roda de premsa de presentació del Pla d’informació i vigilància contra incendis forestals (PVI), que la Diputació de Barcelona desplegarà a partir de demà, 18 de juny, en 275 municipis de la província. Amb una inversió de 2,4 milions d’euros, el dispositiu reforça la prevenció activa i la resposta ràpida davant l’augment del risc provocat per l’emergència climàtica.
El diputat delegat de Prevenció d’Incendis i Gestió Forestal, Jordi Fàbrega, ha destacat que “hem d’intentar evitar qualsevol espai que pugui ser objecte d’incendi”, remarcant la gravetat d’un context marcat per tres anys de sequera i una elevada pressió demogràfica sobre un territori amb molta massa forestal. “Nou de cada deu incendis tenen origen humà”, ha recordat Fàbrega, tot apel·lant a la responsabilitat ciutadana i a la importància de la gestió forestal: “Tallar arbres no és un crim. Hem abandonat tant la cultura del bosc que ens sembla que intervenir-hi sigui un error.”
Un dispositiu consolidat
El PVI, que enguany arriba als 29 anys de trajectòria, va iniciar-se l’any 1996 com una prova pilot a l’Alt Penedès i, des del 2000, cobreix gairebé la totalitat dels municipis amb superfície forestal de la província. El dispositiu d’enguany mobilitzarà 96 persones contractades i protegirà 615.232 hectàrees agroforestals vulnerables.
La campanya compta amb la participació activa de:
- 275 ajuntaments
- 126 Agrupacions de Defensa Forestal (ADF)
- 9 federacions d’ADF
- El Secretariat de Federacions i ADF de Catalunya
- Altres administracions públiques
A més, les ADF rebran 2 milions d’euros en ajuts per reforçar la seva tasca al territori.
Novetats tecnològiques i reforç de recursos
Fàbrega ha anunciat diverses novetats operatives, com la incorporació de 125 càmeres de vigilància repartides per la demarcació de Barcelona, que permetran una detecció més ràpida d’incendis i una resposta més eficient. També s’introduiran nous vehicles, entre els quals s’hi compten més furgonetes i una flota de 40 unitats de vehicles.
El pla també estrena la figura del nou agent cívic forestal, amb funcions de sensibilització i suport en la vigilància de zones especialment concorregudes. "És on més es massifica tot i on cal més presència", ha puntualitzat el diputat.
Un missatge de responsabilitat col·lectiva
Durant la seva intervenció, Fàbrega ha estat contundent: “No toca fer barbacoes”, ha dit, en referència a pràctiques de risc durant els mesos de més calor. També ha alertat sobre l’augment dels abocaments incontrolats, que poden esdevenir punts d’origen de focs forestals, i ha remarcat que una de les línies d’actuació ha estat “eliminar les 1.500 àrees d’abocaments detectades”.
El diputat ha tancat la presentació amb una crida a entendre el bosc com a part de la nostra identitat col·lectiva: “Hem de tenir cura del bosc com de nosaltres mateixos".
Amb aquest pla, la Diputació de Barcelona consolida el seu lideratge en matèria de prevenció d’incendis a Catalunya i reafirma el seu compromís amb la protecció del patrimoni natural i la seguretat dels municipis en un context d’emergència climàtica creixent.