La Diba ajudarà econòmicament als municipis que vulguin optar al Pla de Barris

Amb un pressupost total de 225.000 euros, els ajuts es podran sol·licitar entre l’1 de juliol i el 5 de setembre

27 de juny de 2025 a les 11:34h

Els ajuntaments i les entitats municipals descentralitzades de la província de Barcelona que vulguin concórrer a la convocatòria 2025 del Fons de Recuperació Urbana, Ambiental i Social de Barris i Viles d’Atenció Especial de la Generalitat disposen d’un nou recurs econòmic de la Diputació de Barcelona que els ajuda a finançar la redacció, els processos participatius i qualsevol altra despesa vinculada directament a l’elaboració, prèvia i obligatòria, dels programes de memòria d’intervenció integral (PMII).

Aquest nou recurs, aprovat per la Diputació de Barcelona en la sessió plenària del 26 de juny, es podrà sol·licitar entre l’1 de juliol i el 5 de setembre, mitjançant el Catàleg de Serveis 2024-2027, i s’atorgarà per concurrència competitiva segons criteris de valoració i puntuació que garantiran la concessió atenent la diversitat poblacional. Amb un pressupost total de 225.000 euros, els ajuts seran de 15.000 euros sobre una despesa mínima justificable de 20.000 o bé de 7.500 euros sobre una despesa mínima justificable de 10.000.

Es tracta d’un recurs transversal que presta l’Àrea d’Urbanisme, Habitatge i Regeneració Urbana de la Diputació de Barcelona, en col·laboració amb l’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat i l’Àrea d’Acció Climàtica i Transició Energètica, vinculat al projecte transformador “Barris i viles en transició: regeneració urbana integral” i en el marc del Pla de barris i viles de Catalunya 2025-2029 de la Generalitat de Catalunya, que fa efectiva la Llei 11/2022, de 29 de desembre, de millorament urbà, ambiental i social dels barris i les viles.

Segons el calendari previst pel Pla de barris i viles de Catalunya 2025-2029, la primera convocatòria es publicarà al juliol, els consistoris que compleixin els requisits establerts podran presentar-hi sol·licituds fins al 30 de setembre i la resolució es farà pública abans que acabi aquest any. Els municipis, de manera individual o bé agrupats, poden demanar subvencions per a transformacions físiques, actuacions de transició ecològica i iniciatives d’acció sociocomunitària.

 

Transformació social en barris i comunitats

En aquesta mateixa línia, la Diputació de Barcelona garanteix de manera directa el finançament per als tres anys vinents de ‘Barris i Comunitats: Motors de Transformació social’, un dels dos projectes transformadors de l’àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat.

Amb una inversió de més de 2,7 milions d’euros el 2025, el projecte s’orienta a la reducció de les desigualtats sociourbanes des d’una perspectiva d’intervenció integral que posa en el centre les polítiques socials i l'empoderament comunitari apostant pel reforç de les polítiques de cohesió, inclusió i participació social, treballant des de la proximitat amb els agents locals. Els entorns prioritaris d’intervenció són els espais públics, comunitats de veïnat i equipaments municipals.

Actualment, una vintena de municipis de la província reben finançament, via fons de prestació. Els últims a incorporar-se han estat Esplugues de Llobregat (barri de Can Vidalet), Gavà (Les Farreres), Igualada (Nucli Antic, Sant Agustí i Rec), Vic (Caputxins) i Vilafranca del Penedès (Centre i Sant Julià).