Detinguda una parella de falsos revisors del gas implicats en estafes a gent gran

Van enganyar les víctimes per robar-los diners, targetes i llibretes bancàries i joies de gran valor sentimental

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Els Mossos d’Esquadra han detingut una parella de falsos revisors del gas relacionats amb set investigacions per estafar i furtar a gent gran en els seus domicilis durant el 2021 al districte de Nou Barris de Barcelona. Ella els distreia a la cuina mentre l’home buscava per la casa diners, targetes i llibretes bancàries i joies. També els enganyaven per aconseguir els seus números secrets per fer transferències i treure diners. A ell se li atribueixen 4 furts i 3 estafes, i a la dona, 6 furts i 5 estafes, a banda d’un robatori amb violència que hauria comès el setembre del 2021 quan una de les víctimes va sorprendre el seu acompanyant sortint d’un dormitori de la casa.

Els autors dels fets, una dona de 20 anys i un home de 29, seguien el mateix modus operandi. Les víctimes rebien una trucada dels falsos revisors informant que passarien pel seu domicili per fer una revisió del gas. Un cop a dins dels domicilis de les víctimes, la dona entretenia les víctimes a l’interior de la cuina fent falses proves del gas mentre el seu company escorcollava el domicili en busca de diners, joies i targetes de crèdit o llibretes d’estalvis.

Es a través de les targetes de crèdit i llibretes bancàries sostretes que els falsos revisors podien obtenir més diners. En el domicili enganyaven les víctimes per obtenir el número PIN de les targetes bancàries o llibretes i, posteriorment, les utilitzaven per fer extraccions i transferències bancàries. Així van poder arribar a fer retirades d’efectiu de fins a 2.900 i transferències de 3.000 euros, i en alguns dels domicilis van robar fins a 1.600 euros en efectiu.

Totes les víctimes eren persones d’edat avançada, amb pocs recursos econòmics, i els robatoris les deixaven en una situació de gran vulnerabilitat, amb dificultats d’arribar a final de mes. Els autors dels fets s’aprofitaven de l’edat avançada de les víctimes no només per guanyar-se la seva confiança i enganyar-les per cometre els furts i estafes, sinó també en el cas hipotètic que els haguessin de reconèixer ja que, a conseqüència de la seva edat, podrien tenir dificultats.

Per evitar ser víctima d’aquest tipus d’estafa, els Mossos d’Esquadra recomanen no deixar accedir al domicili a persones desconegudes sense cita prèvia i que en el moment de la inspecció no es faciliti cap rebut ni dada bancària ni es pagui cap import en efectiu. L’empresa distribuïdora concerta prèviament la data de la revisió obligatòria a través d’una carta que arriba al domicili particular de les persones.