Demanen 3 anys de presó per estripar una bandera espanyola de SCC

Els joves de l'SEPC van rodejar i escridassar una carpa i el president de l'entitat espanyolista

0
772
La fiscalia demana tres anys de presó, 5.400 euros de multa, 8.000 d’indemnització a les víctimes i tres anys d’allunyament de la UAB per a tres estudiants d’aquesta universitat per haver trencat una bandera espanyola d’una carpa de Societat Civil Catalana (SCC) instal·lada al campus universitari l’abril de l’any passat.
Segons el ministeri públic, la instal·lació de la carpa informativa situada a la Plaça Cívica va coincidir, cap a les 12 del migdia del 19 d’abril, amb la presentació del llibre ‘Desmuntant Societat Civil Catalana’, de Jordi Borràs, contrari a l’entitat espanyolista. Convocats per les xarxes socials, una vintena de membres del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) es van apropar a la carpa “guiats per la seva frontal animadversió als postulats ideològics dels voluntaris ” de SCC, tres noies i un noi, que estaven “tranquil·lament i pacífica” a la carpa, van rodejar-los, “increpant-los i atemorint-los amb crits i insults”. “Tot això amb la finalitat d’impedir-los el llibre exercici dels drets constitucionals” de llibertat ideològica, d’expressió, de reunió i d’associació.

En un moment determinat, cinc persones, els tres acusats i dos no identificats, “amb evident menyspreu antidemocràtic i d’humiliació” a la bandera d’Espanya que hi havia al costat d’una senyera a la carpa, la van arrencar i la van estripar amb un objecte tallant enmig de la plaça i “a mode d’exhibició” davant del públic. Finalment, la van tirar a terra en diversos trossos.

Davant de la pressió dels independentistes, els voluntaris de SCC van desmuntar ràpidament la carpa i van marxar. Una hora després, ja desmuntada la carpa, la vintena de sindicalistes, sense que estigui demostrada la presència dels acusats, van detectar a la Plaça Cívica la presència de Rafael Arenas, president de l’entitat espanyolista i professor de la mateixa universitat. El docent havia interromput la seva activitat quan va tenir coneixement dels fets i va ser abordat, rodejat i increpat pel grup amb crits de ‘fora feixistes de la universitat’.

Segons la versió de l’entitat, una de les persones col·laboradores de l’agrupació hauria estat amenaçada per part de dos dels agressors. Segons SCC li van dir: “Et clavarem la navalla a la cara, no a la bandera”. L’entitat denuncia que les agressions es van produir “davant la presència i la passivitat” de la seguretat de la UAB.

Segons el ministeri públic, els fets suposen un delicte de coaccions per impedir drets fonamentals i un d’ultratge a la bandera, amb l’agreujant de motivació ideològica.

Justament aquest dimecres es va suspendre un altre judici per fets similars, ocorreguts el desembre del 2016, on s’havia de jutjar un jove independentista per furtar una bandera espanyola d’una carpa de SCC a la mateixa universitat i també per injúries. L’entitat va demanar ajornar el judici per buscar altres possibles culpables i atribuir-los delictes més greus.

FER UN COMENTARI