Cornellà de Llobregat posa en marxa una campanya per identificar genèticament els gossos

Es vol reduir la taxa d’abandonaments i contribuir a solucionar problemes de salubritat i convivència

Imatge de gossos en un espai habilitat. CEDIDA

L’Ajuntament de Cornellà de Llobregat posa en marxa aquesta setmana una campanya informativa sobre la implantació de l’ADN caní. Una dotzena d’educadors cívics explicarà als espais públics (amb tríptics informatius i regal de porta-bossetes per recollir els excrements), l’obligatorietat de tenir els gossos registrats al cens caní municipal tant amb microxip homologat com amb patró d’ADN. Paral·lelament, s’enviarà una carta informativa als propietaris de gossos que estiguin correctament registrats on s’inclourà un val per poder fer la prova d’ADN de manera gratuïta fins al 31 de març de 2022. Amb aquesta campanya es vol reduir la taxa d’abandonaments i contribuir a solucionar problemes de salubritat i convivència.

El registre d’empremta es farà mitjançat una prova de saliva indolora a una de les clíniques veterinàries adscrites a la campanya.

L’objectiu d’aquesta mesura és doble: per una banda es vol preservar el benestar de l’animal i reduir el maltractament i la taxa d’abandonaments i, per l’altra, contribuir a solucionar problemes de salubritat, neteja urbana, benestar i convivència ciutadana.

El problema de les deposicions dels gossos és una queixa constant per part de la ciutadania i és una de les infraccions relacionades amb el civisme que provoca més sancions per part de la Guàrdia Urbana (302, entre el gener i l’octubre del 2021). Segons s’especifica en la Ordenança Municipal de Convivència les sancions per no complir amb la normativa vigent poden arribar als 1.500 euros.

A banda del dany estètic, aquest fet suposa també un risc per a la higiene, especialment quan els excrements són abandonats en parcs públics, pistes esportives o en d’altres espais freqüentats per infants. Amb la identificació directa mitjançant l’ADN, l’Ajuntament espera poder eradicar una pràctica minoritària però que perjudica la imatge i la convivència a la ciutat.