Un 40% dels paradistes del mercat de Sant Ildefons de Cornellà no renovaran les concessions

No han pogut fer front a unes condicions de renovació “inassumibles” i alerten que l’actual model “està en perill”

Concentració dels paradistes i treballadors del mercat de Sant Ildefons davant l'Ajuntament de Cornellà. ACN

A l’entorn d’un 40% dels 130 paradistes del mercat de Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat han renunciat a presentar una oferta per renovar la seva concessió en no poder assumir les condicions imposades per l’Ajuntament. El termini va finalitzar la setmana passada i els propietaris, molts d’ells amb parada al mercat des del 1971, han optat per deixar els seus negocis abans que “hipotecar el seu futur”. “Molts han renunciat i jo, per exemple, que tinc dues parades i diversos magatzems, optaré només a una”, explica Vicent Rambla, vicepresident de l’associació de venedors. Rambla assenyala que el preu de les parades és just, però que els 12.000 euros que demanen pels magatzems, un 70% a pagar els primers anys, és una “bogeria”.

Vicent Rambla, portaveu dels paradistes, assenyala l’alcalde de Cornellà, Antonia Balmón, que amb la seva actitut “intransigent” està posant en perill l’actual model d’èxit del mercat. Aquí, reconeix que no sap quantes persones o empreses optaran a les noves parades, però tem que a partir del 31 de desembre, quan vencin les concessions, el mercat “no s’assembli en res” a l’actual.

Lamenta que tot i que paradistes i treballadors porten temps buscant una solució, l’Ajuntament no ha volgut “en cap moment” escoltar les seves demandes. “Hem sortit al carrer a protestar perquè en cap moment hi ha hagut voluntat per part del consistori. Volen que paguem per avançat la renovació del mercat i d’aquí no s’han mogut”, afegeix.

Tot i que L’Institut Català de Finances (ICF) ha activat una nova línia de préstecs dotada amb 7 milions d’euros per finançar l’adquisició de parades del mercat de Sant Ildefons, Rambla apunta que més que préstecs el que necessiten és “flexibilitat” i unes condicions “lògiques” a l’hora de renovar les concessions. “Els préstecs s’han de pagar i jo ja en tinc dos de l’ICO perquè després de la pandèmia em vaig descapitalitzar”, afegeix.