Paradistes del mercat de Sant Ildefons surten al carrer per reclamar futur pels seus negocis

Denuncien que l’Ajuntament vol renovar les concessions amb unes condicions “inassumibles” per a la majoria

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Concentració dels paradistes i treballadors del mercat de Sant Ildefons davant l'Ajuntament de Cornellà. ACN

Paradistes i treballadors del mercat de Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat s’han concentrat aquest migdia a les portes de l’Ajuntament per reclamar la continuïtat de l’actual model de mercat i dels seus comerciants. Denuncien que el proper 31 de desembre venç la concessió de les parades i que el consistori les vol treure a subhasta amb unes condicions “inassumibles” i sense cap preferència pels actuals paradistes, molts d’ells amb botiga al mercat des de la seva construcció el 1971. “Portem molt de temps intentant negociar una solució amb el consistori però no hi ha manera. No ens han volgut escoltar en cap moment i el temps s’esgota”, lamenta Vicent Rambla, vicepresident de l’associació de venedors.

Els concentrats, equipats amb xiulets i pancartes, han carregat contra l’alcalde de Cornellà de Llobregat, Antonio Balmón, a qui consideren el màxim responsable del que creuen que és una “injustícia”. Asseguren que el consistori els vol fer pagar “per avançat” una futura renovació del mercat sense tenir en compte les seves demandes.

Les condicions de les noves concessions, aprovades el passat mes de juliol, fixen un preu mensual de poc més de 8 euros el metre quadrat de parada, molt similar al d’altres mercats. La discrepància rau en els 12.000 euros que s’hauran de pagar per cada magatzem o traster, dels que un 70% s’hauran d’avançar els primers 4 o 5 anys. “El preu de la parada és lògic, però fer pagar 12.000 euros per un magatzem que no val més de 3.000 o 4.000 euros i en tant poc temps ens posa contra les cordes”, explica Vicent Rambla.

Rambla recorda que molts dels 130 paradistes tenen diversos magatzems i trasters, el que els obliga a avançar uns diners que “no tenen”. Apunta també que molts propietaris s’acosten a la jubilació i que no podran de cap de les maneres assumir la despesa que els comportaria renovar la concessió per pocs anys.

Un altre dels punts que també ha encès els ànims és que els actuals propietaris no tindran cap preferència a l’hora de renovar les concessions. Això vol dir, lamenta Rambla, que les parades se les quedarà “qui pagui més”. “Portem un any i mig fent grans esforços per mantenir l’activitat i l’ocupació durant la pandèmia i ningú ho té en compte”, rebla.

Tot i la protesta d’aquest dimecres, Rambla reconeix que no els queda gaire marge de maniobra per assegurar la continuïtat dels seus negocis. El 16 d’octubre és la data límit per presentar oferta per renovar unes concessions que s’acaben el 31 de desembre i a data d’avui “tot està a l’aire”.