Dilluns, 7 d'abril de 2025
És notícia

Cornellà respira un aire més saludable gràcies a la renaturalització i pacificació del trànsit

Avatar photo
20230531-final obres Republica Argentina II-cornella

Cornellà ha millorat en els darrers anys la qualitat de l’aire a la ciutat, rebaixant els índexs de diòxid de nitrogen (NO2) a conseqüència dels projectes de renaturalització de carrers i l’impuls d’iniciatives de pacificació del trànsit i potenciació d’una mobilitat sostenible.

Per valorar l’impacte mediambiental d’aquestes mesures l’Ajuntament va encarregar els anys 2023 i 2024 treballs d’anàlisi a la Diputació de Barcelona, realitzats mitjançant la metodologia de captació massiva en un total de 23 punts de la ciutat.

Segons aquestes anàlisis, a Cornellà l’índex mitjà de diòxid de nitrogen (NO2) —un dels composts químics més contaminants procedents generalment dels vehicles— es va situar el 2024 en 32,6 µg/m³, una xifra inferior a l’any anterior i set punts per sota del llindar recomanat que marca la UE (40 µg/m³).

Destaca també que dels 23 punts de la ciutat on es van enregistrar dades, a prop de la meitat els índexs de NO2 són notablement inferiors, amb mitjanes que se situen entre els 21 µg/m³ i els 25 µg/m³.

 

Cornellà Natura, una nova articulació urbana

Aquestes xifres han estat possibles per l’impuls del projecte Cornellà Natura, que en els darrers anys ha promogut actuacions encaminades a implantar una nova articulació urbana sobre la base de diversos eixos verds, el foment de la biodiversitat, la millora del verd urbà, la pacificació del trànsit i una mobilitat sostenible.

Són exemple d’això obres com la renaturalització de l’avinguda dels Alps i la carretera de l’Hospitalet on els índexs de contaminació de l’aire han baixat fins a situar-se en 25 µg/m³. La reforma de l’avinguda República Argentina i la creació de més verd urbà en aquesta zona ha permès reduir també els índexs de NO2, fins a arribar als 24 µg/m³ l’any 2024.

També actuacions com la conversió en plataforma única de carrers, així com actuacions de naturalització en diferents vials han canviat les formes de mobilitat a la ciutat, a més de reduir notablement el trànsit. Altres mesures com la reducció de la velocitat de circulació en tot el nucli urbà o la restricció del trànsit mitjançant pilones i talls de carrers en caps de setmana han contribuït també a millorar la qualitat de l’aire i reduir el soroll.

 

Entorns escolars i familiars més saludables

Les zones que presenten els índexs més baixos de NO2 són les que es troben en parcs i places de la ciutat, ja que són entorns verds i més naturalitzats. Als entorns més verds els índexs estan en nivells al voltant dels 20 µg/m³.

Pel que fa a les zones properes als entorns escolars, també els índexs de NO2 estan per sota dels recomanats per la UE. En aquest sentit, destaquen els 28 µg/m³ a prop de les escoles Anselm Clavé i Sagrada Família, zones on s’ha pacificat el trànsit amb pilones i s’ha renaturalitzat la zona superior de la Rambla. També al carrer Ermengol Goula, on està ubicada l’escola Santa Eulàlia, els índexs han baixat, en una àrea on s’han desenvolupat actuacions sobre la regulació del trànsit amb pilones.

Les zones que presenten uns índexs més elevats se situen en les proximitats de les zones industrials i properes als principals eixos de nusos viaris.

L’objectiu de l’Ajuntament és continuar impulsant mesures en la mateixa línia vinculades al projecte Cornellà Natura, destinades a millorar la qualitat del medi ambient, i fer una ciutat més verda, sostenible i saludable.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
Von der Leyen

La UE ofereix a Trump eliminar de forma recíproca tots els aranzels dels béns industrials

Notícies relacionades