Diumenge, 1 de desembre de 2024
És notícia

La Comissió Europea distingeix Barcelona com a “ciutat-missió”

Avatar photo
L’executiu europeu aprova l’Acord Climàtic de Ciutat presentat per l’Ajuntament de Barcelona, el full de ruta de descarbonització de la ciutat

La Comissió Europea ha concedit aquest dijous la “mission label” (etiqueta de ciutat-missió) a Barcelona. Aquest reconeixement arriba un cop l’executiu europeu ha avaluat positivament i validat l’Acord Climàtic de Ciutat de Barcelona, presentat a Europa per l’Ajuntament després d’haver estat seleccionada l’any 2022 per participar a la missió “100 ciutats intel·ligents i neutres en carboni el 2030”. Amb aquesta missió la Unió Europea vol promoure ciutats capdavanteres en la protecció del clima perquè actuïn de motor i guia, i així assegurar que totes les ciutats de més de 50.000 habitants arribin a ser climàticament neutres el 2050.

L’Acord Climàtic de Ciutat va ser aprovat per la Comissió de Govern municipal el passat mes de setembre i presentada a NetZeroCities, el consorci designat per la Comissió Europea per gestionar la missió de 100 ciutats. D’aquestes, Barcelona forma part de la primera trentena de municipis amb l’etiqueta de “ciutat-missió”.

Amb l’etiqueta de “ciutat-missió” l’Ajuntament de Barcelona tindrà punts addicionals per accedir a finançament provinent de determinats programes europeus, a l’espera que es designin fons específics per a aquestes ciutats, addicionals als fons Next Generation que financen les accions del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. També disposarà de serveis de suport per gestionar el finançament d’inversions climàtiques.

El reconeixement ha estat recollit pel comissionat de Relacions Internacionals, Pau Solanilla, en un acte a Brussel·les presidit per Iliana Ivanova, Comissària europea d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut.

Acord Climàtic de Ciutat

L’Acord Climàtic de Ciutat defineix el Compromís de Barcelona cap a la neutralitat climàtica el 2030 i dibuixa el full de ruta de descarbonització de la ciutat a través d’un pla d’acció i un pla d’inversions centrats els sectors clau per al funcionament de la ciutat, que alhora són els principals generadors d’emissions de gasos amb efecte hivernacle: la mobilitat i el transport, els edificis i l’entorn construït, la generació d’electricitat, la gestió dels residus, el cicle de l’aigua i la infraestructura verda.

L’Acord té en compte factors com l’adaptació, la justícia climàtica i les oportunitats de desenvolupament econòmic vinculades a aquesta transició. També la implicació d’institucions, empreses, entitats i ciutadania en general, per la qual cosa s’ha previst dur a terme una recollida d’adhesions, amb compromisos concrets, entre els actors locals, en un procés emmarcat en el compromís ciutadà per una Barcelona més sostenible.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

OFICIAL | Puigdemont serà el candidat de Junts a les eleccions catalanes

Notícia següent

L’Hospital de Reus celebra el Dia Mundial de la Poesia

Notícies relacionades