Aquesta setmana han començat les obres per fer realitat el futur Jardí Geològic, un espai museístic a l'aire lliure situat davant la Facultat de Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona, a la Zona Universitària. Les obres duraran uns sis mesos i serviran per apropar la ciència als ciutadans des del carrer.
El projecte d’aquesta museïtzació presenta la particularitat d’utilitzar una àrea fora del recinte de la facultat com a prolongació dels espais docents i d’investigació de la Universitat de Barcelona. Així, ocuparà 1.830 metres quadrats que pertanyen al centre docent, però que són d'ús públic.
El Jardí Geològic estarà format per quatre àmbits temàtics que convertiran el paviment, les roques i les estructures del carrer en una autèntica lliçó a cel obert. El primer àmbit explicarà el temps geològic amb un recorregut de paviment fet amb pedres de diferents èpoques, acompanyat de grans roques naturals. El segon mostrarà l’estructura interna de la Terra, just a l’entrada de la facultat, amb una catifa simbòlica que representarà les capes del planeta.

El tercer espai serà un mur geològic que representarà un tall de l’escorça terrestre, mentre que el quart àmbit parlarà de les aplicacions i els processos geològics a través de paviments que es pleguen com dunes, mostrant roques i materials que han marcat la història de la humanitat. El projecte combina ciència, arquitectura i pedagogia per fer més accessible el coneixement geològic.
La iniciativa va sorgir de la Facultat de Ciències de la Terra en el marc del concepte 'Portal del Coneixement' de la UB, i ha estat dissenyada per RFArq Arquitectos, amb Eliana Crubellati Benedetti com a arquitecta responsable i Jordi Vives Arumí com a museòleg. El pressupost total és d’1,3 milions d’euros, dels quals 1,2 milions provenen dels fons europeus Next Generation, i l’execució de les obres les farà l'empresa BIMSA, amb un termini previst de sis mesos.