El projecte de transformació verda de Granollers avança amb nous treballs de renaturalització al riu Congost, centrats en el tram que transcorre pel parc del Congost. Aquesta setmana comencen els treballs preliminars amb una prospecció botànica per identificar i protegir les plantes d’interès abans d’habilitar els accessos a la llera del riu, on es duran a terme les futures intervencions.
Les obres, doncs, arriben ja a la llera del riu i es concentraran principalment al tram de la passera de vianants i aigües avall, amb l’objectiu de restaurar la connectivitat entre la ciutat i el riu, i potenciar la biodiversitat de la zona. Així, s’alliberarà 4,5 hectàrees del riu on hi havia construcció i es farà que el riu pugui ocupar tota la llera.
Les principals actuacions que es faran són:
1. Alliberament fluvial i ampliació del curs de l’aigua
S’ampliarà el curs del riu eliminant la canalització artificial, per tal de recuperar el seu traçat natural i permetre així una circulació més fluida i natural de l’aigua. Això inclou la retirada d’infraestructures hidràuliques com l’escullera de pedra i les travesses de formigó, que actualment mantenen el riu en un canal rectilini. Amb aquest canvi, el riu podrà adoptar formes més naturals, reduint la velocitat de l’aigua durant avingudes i minimitzant l’impacte sobre les infraestructures soterrades, com els col·lectors de clavegueram, contribuint a una major sostenibilitat a llarg termini.
2. Eliminació de travesses i integració del mur en un marge natural
Per recuperar la dinàmica del riu s’elimina la part central de les travesses per ampliar l’espai de l’aigua. Aquesta actuació facilitarà una millor connectivitat entre el riu i el parc, millorant la integració paisatgística i creant un entorn més harmònic amb el paisatge natural.
3. Plantació de vegetació de ribera
Per contribuir a la recuperació de l’ecosistema fluvial, es plantarà vegetació autòctona de ribera, fonamental per estabilitzar les ribes i afavorir la presència d’espècies locals de flora i fauna. També es retiraran les espècies invasores per restablir l’equilibri ecològic del riu.
4. Actuacions de bioenginyeria en els sobreeixidors
Es duran a terme intervencions de bioenginyeria en tres sobreeixidors del sistema de sanejament per reduir l’impacte de les aigües residuals durant episodis de pluja.
Un sobreeixidor és una canonada d’evacuació d’aigües de la xarxa de clavegueram que en episodis de pluges extremes pot portar abundant aigua, part d’aquesta aigua és bruta i es reté perquè no arribi al riu.
Aquestes millores permetran una major qualitat de l’aigua del riu, assegurant un entorn més saludable tant per a la fauna com per a les persones:
5. Foment de la biodiversitat
Totes les accions contemplades en aquest projecte s’alineen amb l’objectiu de fomentar la biodiversitat al riu Congost. La renaturalització proporcionarà un entorn propici per a l’aparició de noves espècies i oferirà als ciutadans un espai naturalitzat, millorant la qualitat ambiental i el benestar general.
Habilitació del passeig Fluvial i reutilització de materials
Una part del projecte inclou la reutilització de tots els materials extrets. El formigó retirat de les obres del riu es reutilitzarà per millorar les zones d’infiltració (SUDS, Sistema de drenatge urbà sostenible) creades durant les actuacions al passeig Fluvial, contribuint a una gestió sostenible dels recursos i a la creació de superfícies permeables que optimitzin la gestió de l’aigua de pluja. L’asfalt fressat ha servit com a subbase del nou camí de sauló.
La primera fase del projecte s’ha centrat en l’entorn del riu on s’ha aixecat l’asfalt al passeig Fluvial per convertir l’espai en un passeig de més de 600 m² amb una superfície permeable. També s’han excavat espais (SUDS) a la zona del passeig per a facilitar la captació d’aigua de pluja, i evitar que aquesta llisqui directament cap al clavegueram. A més, s’han extret les tanques d’arbustos al llarg del passeig Fluvial, per permetre la connectivitat amb el parc i el riu. Tota la vegetació extreta s’ha triturat i es reaprofitarà per a les futures plantacions.
Aquesta tardor també han començat les obres a la plaça de Sant Tomàs d’Aquino, per a convertir-la en una àrea enverdida i permeable.
Transformació verda de la ciutat
Aquest projecte forma part de la visió de futur de la ciutat, que busca integrar la natura en el teixit urbà i fer de Granollers un referent de sostenibilitat i convivència amb el medi ambient. Així, amb les obres al riu i el parc del Congost s’inicia aquesta transformació verda de la ciutat que continuarà amb la creació de connectors verds i es complementa amb actuacions per tal d’incorporar més verd als carrers i places.
El projecte Connecta Congost Natura 2025 compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU, en la Convocatòria de Renaturalització Urbana de ciutats (2021).