fbpx
Divendres, 1 de març de 2024
És notícia

Collboni designat representant municipal al Comitè Europeu de les Regions

Avatar photo

Avui la Junta de Govern de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) ha aprovat la designació dels quatre membres de les corporacions locals que formaran part de l’assemblea política del Comitè Europeu de les Regions (CDR) fins al 2027. L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni és un dels quatre representants municipals escollits que formaran part de la delegació espanyola en aquesta institució de la UE on tenen veu els ens locals.

Els Membres del CDR són proposats pels estats membres i nomenats oficialment pel Consell d’Europa per un període de 4 anys renovables. La delegació espanyola està formada per 21 membres, 17 representants autonòmics (i el mateix nombre de suplents) i 4 representants dels Ens Locals (amb els seus respectius suplents). Els membres es reuneixen a Brussel·les sis vegades a l’any.

El Comitè de les Regions és la institució més recent de la Unió Europea. Creada pel Tractat de la Unió Europea (Maastricht, 1993), té l’objectiu de donar als nivells regional i local (estats federats, regions, ciutats i municipis) la possibilitat de participar en l’elaboració de la política comunitària.

L’alcalde de Barcelona ha assenyalat que aquest nomenament suposa “consolidar la participació de la ciutat i augmentar la visibilitat i el reconeixement de les autoritats locals en els processos europeus de presa de decisions” . Collboni ha recordat la demanda de garantir que “les ciutats exerceixin un paper crucial en la configuració i aplicació de les polítiques europees”, recentment expressada en la xarxa de ciutats Eurocities.

Ara l’acord de la junta de govern de la FEMP, amb els nomenaments dels alcaldes membres, es transmet al Ministeri de Política Territorial i al d’Exteriors, que a través de la representació permanent espanyola a la UE vehicula la proposta al Comitè de les Regions. Es preveu que a la sessió plenària de l’òrgan europeu a l’inici del 2024 ja hi participin els nous membres, prèvia designació del Consell d’Europa.

L’assemblea política del CDR està integrada per 329 membres i 329 suplents, procedents de tots els països de la UE que són triats a nivell local o regional.

Els membres del Comitè s’agrupen en funció de la seva afiliació política: PPE, PSE, Renew Europe, Grup dels Conservadors i Reformistes Europeus, Grup de l’Aliança Europea i els Verds.

Juntament amb l’alcalde Collboni, seran nous membres en representació del món local, Carolina Darias, alcaldessa de Las Palmas de Gran Canaria; María José García-Pelayo, alcaldessa de Jerez de la Frontera i presidenta de la FEMP i José Luis Martínez-Almeida, alcalde de Madrid.

Un espai d’incidència política pels govern locals a la UE

 La funció del Comitè de les Regions és presentar els punts de vista locals i regionals en la legislació de la UE i ho fa emetent dictàmens sobre les propostes de la Comissió.

La Comissió Europea i el Consell Europeu han de consultar al Comitè en qüestions d’importància directa per a les autoritats locals i regionals, i poden demanar el seu parer sempre que ho desitgin. Per la seva banda, el Comitè pot emetre dictàmens per pròpia iniciativa i presentar-los a la Comissió, al Consell i al Parlament.

El treball més tècnic es concreta en sis comissions temàtiques: Comissió de Política de Cohesió Territorial (COTER); Comissió de Política Econòmica i Social (ECOS); Comissió de Desenvolupament Sostenible (DEVE); Comissió de Cultura i Educació (EDUC); Comissió d’Assumptes Constitucionals i Governança Europea (CONST); Comissió de Relacions Exteriors (RELEX). La Delegació espanyola té dret a 7 places per Comissió (total 42 places) i cada Membre pot actuar en un màxim de 2. La participació de Barcelona a les comissions es negociarà un cop constituït el nou comitè.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El projecte museu del Gas de Sabadell s’amplia incorporant una part del Vapor Pissit

Notícia següent

Mercè Arànega arriba aquest dissabte al Teatre Ateneu de Tàrrega

Notícies relacionades