L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha celebrat la designació de Barcelona com a seu de la cimera mundial contra la sequera i ho ha qualificat de “magnífica notícia”. La Reunió d’Alt Nivell sobre Polítiques Nacionals de Sequera (RAN), organitzada per les grans agències del clima de l’ONU, se celebrarà durant la tardor del 2024 a la capital catalana –del 30 de setembre al 3 d’octubre- amb la participació de dirigents, presidents i caps d’Estat de tot el món. L’ONU ha triat Barcelona per impulsar una trobada que actualitzi els objectius marcats fa 10 anys a Ginebra i el consistori ja ha confirmat que treballa conjuntament amb el Ministeri per a la Transició Ecològica i l’AEMET per tirar endavant una cimera “ambiciosa” contra la sequera.
Des de la COP 28 a Dubai, Collboni ha volgut remarcar la importància de la RAL i ha ofert tot el suport per l’organització de la conferència mundial a través de l’Àrea de Promoció Econòmica Internacional i el Barcelona Convention Bureau, que ja treballen en la ubicació definitiva de la reunió. “Hi ha tres aspectes en la vida dels nostres ciutadans en els quals ja es noten els efectes immediats del canvi climàtic: en l’aigua que bevem, en l’aire que respirem i en els aliments que mengem”, ha recordat l’alcalde de Barcelona. “Cal prendre mesures que atenuïn les conseqüències del canvi climàtic en termes de precipitacions i en termes de tenir aigua disponible”, ha recalcat Collboni.
L’alcalde de Barcelona també ha volgut posar sobre la taula els esforços de la capital catalana per tenir un dels consums més baixos d’aigua per habitanth, per dessalinitzar l’aigua o per reutilitzar les aigües freàtiques. “La cimera de Barcelona ha de permetre treballar el problema de les sequeres amb una visió estratègica i política en la qual els responsables de les administracions locals, nacionals i internacionals puguin definir mapes i fulls de ruta”, ha reflexionat en veu alta Collboni.
“I on es tingui en compte no només el component meteorològic, sinó també les infraestructures i les pautes de consum per lluitar contra la sequera”, ha afegit l’alcalde de Barcelona, que ha estat acompanyat de la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera.
La cimera de la tardor a Barcelona serà la segona trobada d’aquestes característiques després de la cimera celebrada a Suïssa el 2013. En aquella ocasió es va aprovar la ‘Declaració de Ginebra’, document que ha guiat fins ara les polítiques en contra de la sequera a nivell global. L’esdeveniment va comptar amb la participació d’unes 430 persones de prop de 100 països i nombroses institucions internacionals. La RAN té com a principals organitzadors l’OMM (Organització Meteorològica Mundial), la UNCCD (Convenció d’UN per combatre la desertificació) i la GWP (Associació Mundial per a l’Aigua). També hi col·laboren la FAO, el World Bank, la IUCN i la UNESCO.
La conferència tindrà un vessant eminentment tècnic -amb tres dies de discussions, panells i presentacions- i en la darrera jornada se celebrarà la cimera política amb la participació de presidents de govern, caps d’Estat i altres representants de tot el món.