Dijous, 30 de maig de 2024
És notícia

Citen com a investigat el regidor Eloi Badia per la incineradora del Besòs

Avatar photo

La fiscalia l'acusa de delicte ecològic per l'emissió de partícules contaminants no permeses

Un jutjat de Badalona ha citat a declarar com a investigat el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l’Ajuntament de Barcelona i president de l’empresa pública Tersa, Eloi Badia, per un delicte ecològic per la presumpta emissió de partícules contaminants de la planta de tractament de residus urbans de Sant Adrià de Besòs.

Segons ha avançat ‘El Periódico’ i han confirmat fonts jurídiques a l’ACN, el regidor, que ja estava investigat, haurà de comparèixer al jutjat l’11 d’abril, juntament amb el cap d’explotació d’aquesta companyia, F.R.G., també investigat.

Badia va anunciar al gener que no es presentarà de nou a les eleccions municipals del 28 de maig.

Des que la fiscalia va presentar la denúncia el març de l’any passat, pel jutjat han declarat diversos testimonis, entre els quals hi ha personal de la Generalitat. A l’inici de les indagacions, el jutge va sol·licitar a la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat dades d’emissió de contaminants a l’atmosfera des del 2017 i un informe tècnic. Ara, amb el resultat d’aquestes diligències, el jutge ha decidit citar a declarar els investigats Eloi Badia i el cap d’explotació de la companyia.

El fiscal acusa Badia i el cap d’explotació de la planta d’un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient, perquè, entre el 2015 i el 2019, hi hauria hagut diversos episodis de combustió irregular que haurien comportat l’emissió de contaminants en concentracions superiors a les permeses. La investigació va arrencar el 2018 per una denúncia de l’entitat veïnal Airenet davant la Fiscalia de Medi Ambient per pràctiques irregulars que provocaven nivells d’emissió “molt elevats” de contaminants, especialment dioxines i furans.

El 16 de maig del mateix any, la Fiscalia va obrir investigació, que va encarregar al Seprona de la Guàrdia Civil. Aquella investigació conclou que el president i el cap d’explotació de la planta “haurien estat fent o tolerant conscientment” un seguit de pràctiques “contràries a la normativa ambiental aplicable”, i que podrien estar suposant un risc “greu” per a la salut de les persones que viuen a l’entorn, així com per al medi ambient en general.

La normativa preveu que els residus s’han d’incinerar a 850 graus durant com a mínim dos segons, mesurats a la paret interior de la cambra o en un altre punt representatiu prèvia autorització de l’òrgan competent. Però de la investigació es desprèn que l’empresa no feia el control de temperatura conforme a aquest precepte, sinó que utilitzava un algoritme basat en unes fórmules sense que constés que hagués estat validat per l’autoritat competent.

Així, no s’hauria pogut controlar la temperatura de les incineracions de la manera que marca la normativa, i això podria haver comportat l’emissió de contaminants en concentracions superiors a les permeses. En aquest sentit, la investigació també determina que els arxius de les temperatures dels tres forns de la planta corresponents als anys del 2015 al 2019 mostren que en “nombroses ocasions” les temperatures de combustió van ser inferiors als 850 graus.

Tersa, l’empresa que gestiona aquest centre de residus, està participada per Barcelona Serveis Municipals (BSM) i per l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Les instal·lacions van entrar en funcionament el 1975. La Generalitat li va concedir el 2007 autorització per cremar residus sòlids fins a tres tones per hora.

La Generalitat va dir l’any passat que havia constatat que aquest municipi no supera els valors de contaminació de referència legislats per la Unió Europea després d’haver realitzat una campanya de mesurament de la qualitat de l’aire al territori arran de les queixes de la plataforma veïnal.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Concòrdia aposta per recuperar els viatges en grup per a la gent gran

Notícia següent

Programa específic de benestar emocional a les escoles

Notícies relacionades