Circontrol duplicarà la producció i preveu dues ampliacions més de la planta del Vallès

El fabricant de punts de càrrega de vehicles elèctrics és a punt d'estrenar un laboratori d'assajos per a nous productes

El fabricant d’equips de càrrega de vehicles elèctrics Circontrol té previst duplicar la capacitat de producció de la planta de Viladecavalls (Vallès Occidental). Els propers mesos estrenarà una nau amb què passarà d’una superfície de 7.000 m2 a ocupar-ne 9.000. És el tercer espai que aixeca la firma, que avança a l’ACN que preveu dues ampliacions més fins el 2024. “El volum de feina que requerirà el mercat és impressionant”, afirma el director general, Joan Hinojo, que celebra el creixement constant que ha experimentat Circontrol des que el 2010 va focalitzar el negoci en els punts de càrrega de vehicles elèctrics. Producció a banda, l’empresa estrenarà aviat un laboratori d’assajos per desenvolupar nous productes i guanyar competitivitat.
Hinojo recorda que la companyia va néixer fa prop de 25 anys, però no va ser fins el 2008 que va centrar-se en l’electromobilitat. L’auge del sector els va dur a abandonar les instal·lacions de Terrassa l’any 2010 per estrenar la fàbrica de Viladecavalls, on el 2014 van construir un segon edifici per ampliar la producció. “En aquell moment teníem una gran quantitat d’espai lliure que ens hauria permès jugar a tennis”, bromeja Hinojo, que celebra ser a punt d’inaugurar el tercer edifici de la fàbrica.

“Ara ja tenim previst ocupar el nou espai molt més de pressa, de manera que en poc més d’un any podríem començar a aixecar la quarta ampliació i ja estem pensant en la cinquena”, afirma, tot preveient que el creixement podria arribar en períodes successius de dos anys. Hinojo destaca que el sector viu un creixement interanual de més del 30%, i assenyala com a element clau dels propers anys la previsible construcció i expansió d’electrolineres.

De moment, la intenció de la companyia és que l’espai de 2.000 m2 que estrenaran abans que acabi aquest any els permeti duplicar la producció actual. Més cautelosos es mostren, en canvi, a l’hora de preveure com serà l’ampliació de les instal·lacions fins el 2024 i quina capacitat de producció podran assumir. “Dependrà molt de l’evolució del mercat”, precisa la firma.

En el marc dels objectius de creixement, sí que assenyalen un previsible auge del mercat espanyol i la intenció de reforçar la seva presència a l’estranger. L’objectiu, detalla Hinojo, és guanyar presència a Mèxic, introduir-se als països de l’Amèrica del nord i consolidar el mercat d’Itàlia i França. En clau europea, però, l’empresa assenyala especialment els objectius a Alemanya, on es proposen “ser líders”.

“Alemanya te una normativa molt exigent i restrictiva, però estem a punt de rebre el certificat d’homologació per poder treballar-hi plenament”, explica el director, que recorda que es tracta del país més gran d’Europa en demanda del vehicle elèctric. “Hi entrarem amb força”, assegura.

Nou laboratori per guanyar competitivitat

El fort creixement del sector ha fet que Circontrol hagi augmentat la seva plantilla un 13,5% des del gener, sobretot amb professionals de l’enginyeria de diferents especialitats per poder donar un impuls al departament de Recerca i Desenvolupament (R+D), que representa un 38% dels treballadors.

Abans que acabi l’any, l’empresa té previst reforçar aquest departament amb la posada en marxa d’un nou laboratori d’assajos. Hinojo destaca que el nou espai “permetrà fer proves normatives més ràpides, sense necessitat d’anar a instal·lacions de fora de la companyia”. Al mateix temps, es vol reforçar l”Interoperability Testing’, les proves amb què la fàbrica certifica que els seus carregadors són 100% compatibles amb els nous vehicles elèctrics que les marques treuen al mercat.

“És un sector que es molt molt ràpid, i nosaltres hem d’anar al mateix ritme”, subratlla la consellera delegada de Circontrol, Núria Comellas, que assegura que l’evolució del mercat “fa molt necessari tenir acabats equips ràpids, i que cada vegada tinguin més potència”. Així, la previsió de la firma –que cada any destina un 12% de la facturació a la investigació- és poder desenvolupar punts de recàrrega que millorin les condicions actuals a nivell urbà i domèstic.

“Amb el nou laboratori tindrem avantatge per treure nous productes de qualitat”, explica, mentre recorda que el 20% de les vendes de Circontrol són de productes que tenen menys d’un any de vida: “Això reafirma encara més el nostre compromís amb la innovació per a poder desenvolupar les solucions més avançades”.

Un aparcament solar

A banda d’ampliar les instal·lacions i de crear un nou laboratori, les darreres inversions de la companyia també inclouen un simulador d’energia que reinjecta l’electricitat al circuit intern de la fàbrica. “Volem tornar a injectar tota l’energia que gastem fent proves per no malbaratar-la”, destaca Comellas.

Finalment, en el marc de les polítiques de sostenibilitat de la companyia, Circontrol ha creat un nou aparcament amb marquesines de sostre solar amb què pretén ser energèticament autosuficient. A més, l’aparcament disposa de 32 punts de càrrega ràpida per a vehicles elèctrics que funcionen amb energia solar. La companyia assegura que aquesta és una passa més en el seu objectiu de fomentar l’ús del vehicle elèctric entre els seus treballadors.