Cinc escoles de L’Hospitalet participen en la VI Marató RE-M de l’Energia

Es tracta d’una campanya de sensibilització i de bones pràctiques en l’ús i consum eficient de l’energia emmarcada en la lluita contra el canvi climàtic

Cinc escoles de L’Hospitalet —Prat de la Manta, Ramon Muntaner, la Marina, Busquets i Punset i la Carpa— participen aquest any en la VI Marató RE-M de l’Energia. Es tracta d’una campanya de sensibilització i de bones pràctiques en l’ús i consum eficient de l’energia emmarcada en la lluita contra el canvi climàtic, que té la voluntat afegida de destinar l’estalvi econòmic aconseguit a actuacions per combatre la pobresa energètica. Aquest any hi participen en el conjunt de Catalunya, de l’1 al 28 de febrer, 38 escoles i 22 equipaments de set ajuntaments i quatre departaments de la Generalitat.

Durant tot el mes de febrer, en les cinc escoles de L’Hospitalet —que ja van participar en l’edició de l’any passat— es treballarà de forma concreta un tema cada setmana: enllumenat i aparells elèctrics, climatització, aigua, i emissions i mobilitat, en un nou format adaptat a l’actual situació de pandèmia. Al començament de la setmana es farà arribar a cada escola una càpsula informativa del tema que correspongui, en format vídeo. Hi haurà informació, un gag amb un toc d’humor i un petit repte per a tots aquells que vulguin participar.

En la Marató RE-M de 2020, les cinc escoles participants de L’Hospitalet van assolir —respecte al mateix període de l’any anterior— un estalvi en el consum d’electricitat de 7.821 kWh (-21,2%), de 225 m3 d’aigua (-16,5%) i de 7.334 m3 de gas (-47,8%). Aquests estalvis es tradueixen en una reducció de les emissions de CO2 de 20.018 kg (-40,6%), que equivalen al consum mensual de 100 famílies de quatre membres o a les emissions anuals de deu cotxes.

A L’Hospitalet, en edicions anteriors aquesta campanya va comptar també amb la participació de les cinc escoles, que el febrer de 2019 van estalviar tres tones de CO2; de cinc poliesportius municipals —del Centre, Sanfeliu, Gornal, Fum d’Estampa i Piscines Municipals—, que el febrer de 2018 van estalviar 31 tones de CO2; i del Centre Cultural Metropolità Tecla Sala i el Centre Cultural Bellvitge-Gornal, que el juny de 2018 van estalviar 14 tones de CO2.

La Marató RE-M de l’Energia està inclosa dins de les actuacions descrites al Pacte dels Alcaldes pel Clima i l’Energia (PAESC), que es marca l’objectiu de reduir el 40% les emissions de CO2 l’any 2030. La iniciativa defineix els compromisos renovats i la visió compartida per abordar reptes interconnectats: la mitigació del canvi climàtic, l’adaptació i l’energia sostenible.

 

L’Ajuntament de L’Hospitalet és un dels municipis europeus que l’any 2009 va signar el Pacte d’Alcaldes per l’Energia Sostenible (PAES) i posteriorment s’ha adherit al nou Pacte dels Alcaldes pel Clima i l’Energia.

 

També, el desembre de 2019 es va constituir a L’Hospitalet la Taula d’Emergència Climàtica, integrada pels grups polítics de l’Ajuntament, tècnics municipals, entitats veïnals, socials i ambientals, i altres agents de la ciutat compromesos amb el clima i la salut. L’organisme té per objecte fomentar a L’Hospitalet noves iniciatives que contribueixin a mitigar els efectes del canvi climàtic, així com continuar el treball per acostar la ciutat als Objectius de Desenvolupament Sostenible plantejats per l’ONU amb l’horitzó de 2030.