El Partit Popular tornarà a posar tota la carn a la graella per recuperar Castelldefels. El popular Manu Reyes va ser alcalde entre 2011 i 2015, però en les següents dos mandats no va poder repetir a l’alcaldia tot i guanyar els comicis. Entrevistem Manu Reyes per conèixer quins són els eixos principals del seu programa i saber com planteja els pactes postelectorals.
Quin balanç fa d’aquests quatre anys en què ha tornat a estar a l’oposició?
Han sigut quatre anys horribles per Castelldefels. Va començar amb un pacte de govern de 15 regidors i hem acabat amb 10. Si s’arriba a allargar una mica més el mandat, n’acaben quatre. També ha sigut un mandat difícil perquè hem tingut la pandèmia, on la gent ho va passar malament. A més, el govern no ha estat a l’altura. Cadascú es va repartir el govern com qui parteix un pastís. Un Ajuntament ha de ser com un vaixell, amb un capità que marca un rumb. En canvi, aquí cada dia manava algú diferent i ningú tenia responsabilitat de res. Castelldefels necessita un canvi i estic convençut que el pròxim diumenge el tindrem.
Quins eixos principals té el seu programa electoral?
Hem fet un programa que surt de les necessitats que la gent ens ha comentat aquests anys. En primer lloc, s’ha de millorar la neteja. Estan francament molt bruts els carrers i els contenidors no es netegen adequadament. Hem de posar fil a l’agulla per a tenir uns carrers adequats a la nostra ciutat. Pel que fa al tema de la seguretat ciutadana, s’han incrementat tots els índexs de delinqüència si comparem el 2022 amb el 2021. El que no podem és tenir una ciutat on hi ha un increment d’agressions sexuals per sobre del 60% o de robatoris i furts. Hem de garantir la seguretat a tots els carrers de dia i de nit. No pot ser que un dissabte a la nit tinguem una o dues patrulles per cobrir els 180 km de carretera.
D’altra banda, les persones també són una prioritat. No podem oblidar les persones grans, que cada vegada és un col·lectiu més nombrós a Castelldefels. Necessita una atenció personalitzada. No els hi podem dir que es descarregui un certificat digital o que ompli un formulari per internet. Volem crear l’oficina d’atenció a la gent gran i un centre de dia. Per un altre costat, els joves són també els grans oblidats. El lloguer mitjà a Castelldefels és de 1.840€. Això vol dir que som la ciutat més cara de la província i la sisena de tota Espanya. És impossible que un jove amb una feina mileurista pugui pagar-ho. Per tant, hem de posar tots els recursos necessaris perquè es puguin emancipar i tenir una feina digna. Al programa també parlem d’urbanisme, equipaments esportius, serveis socials… és molt ampli.
Per desgranar alguns punts. De quina manera es pot revertir la situació del lloguer?
La llei d’habitatge del govern d’Espanya i la del Parlament de Catalunya segur que no ho solucionaran. Les administracions han d’ajudar que les persones, que tenen pisos buits i no els posen al lloguer perquè no se’n refien (impagaments o ocupacions), facin el pas. Podem fer d’intermediaris i, si fa falta, avalar les operacions perquè hi hagi confiança en el sistema. Si no és així, aquests pisos buits sortiran del mercat de lloguer i passaran al de la venda. Hem de crear la situació de confiança que ara mateix no es dona.
Sobre la seguretat, feia les comparacions amb 2021. Però si comparem amb 2019, els delictes havien baixat un 11,5% i particularment els que són contra la propietat havien disminuït un 16,7%. Quan tractem la seguretat, parlem més de “sensació d’inseguretat” o que realment la ciutat és insegura?
Les dades són importants. Hem de fer la comparativa del 2022 amb el 2021, les coses es comparen sempre amb l’any anterior. En aquest cas, la comparativa és molt negativa per Castelldefels. Proposem posar més recursos per augmentar la plantilla de la policia local i fer una segona comissaria a la platja. Aquest darrer any van venir més d’un milió 600 mil persones a la platja. La plantilla ja està poc dimensionada pels mateixos habitants de Castelldefels i, si li afegim els que ens visiten, es fa molt complicat donar el servei. Hem de cobrir tot el municipi i no tenim totes les eines suficients.
Hi ha prou presència dels Mossos?
És una reivindicació. Quan van fer el desplegament a Castelldefels el 2007, vam passar de tenir més de 80 policies nacionals a venir 66 mossos. La plantilla s’ha mantingut estable i fa falta un desplegament més gran. Quan vaig ser alcalde ho vaig demanar de manera reiterada i continuem en la mateixa situació. La reivindicació també es dona a altres municipis de Catalunya. Hem de tenir en compte una dada. Pràcticament la meitat de les ocupacions que es produeixen a Espanya succeeixen a Catalunya i, especialment, a l’Àrea Metropolitana.
La neteja és un servei municipalitzat des del mandat 2015-2019. Quins canvis haurien d’aplicar per millorar-la?
La gestió de l’any 2017 va ser nefasta per la ciutat. Castelldefels va assumir una despesa molt elevada per a comprar contenidors i camions. Quan la gestió és indirecta, l’empresa paga aquesta despesa i l’Ajuntament paga de manera programada. El 2017 es va abonar tot a la vegada i va ser un cop molt gros per a les arques municipals. Actualment, quan observem l’empresa que s’encarrega del servei, ens trobem que pràcticament molts dels vehicles estan espatllats. Ara l’Ajuntament no pot sancionar cap empresa i haurà de fer inversió nova. Nosaltres volem posar els recursos que facin falta, més persones als carrers i menys als despatxos. S’han contractat molts directius en aquesta nova empresa i necessitem treballadors al carrer.
Es planteja la situació d’externalitzar el servei?
Ara mateix no està sobre la taula perquè s’ha fet una despesa molt gran. Hem d’endreçar això i fer que funcioni. Fa falta posar els mitjans adients perquè puguin treballar bé i una direcció política que se’n preocupi. Volem recuperar el baldeig amb aigua no potable.
La fiscalitat també és un punt fort del seu discurs. Quins impostos baixarien?
En 40 anys de governs democràtics, només s’han abaixat els impostos en el meu mandat. Aquests anys fins i tot la pressió fiscal ha crescut. L’impost de construcció d’instal·lacions i obres està en el màxim legal permès (4%) i quan era alcalde estava al 2,7%. Vaig posar l’IBI en el mínim permès. Per tant, hem de baixar la pressió fiscal per captar noves empreses i que els nostres veïns s’empadronin realment. Si ho fem, es poden recaptar més diners. La gent està disposada a contribuir quan els impostos són justos.
El debat sobre els 6 Eixos Verds ha marcat aquest mandat. Vostès hi estaven en contra.
Hem sigut el partit que més ha defensat la protecció del medi ambient aquests quatre anys. Ja ho vam fer quan el govern municipal volia construir a la zona de Quatre Bosquets i ho vam aturar. També vam portar una moció per aturar els 6 Eixos Verds, però no vam obtenir majoria perquè Movem primer hi va votar en contra. Vam necessitar que la plataforma veïnal encapçalés una proposta, que vam subscriure, i va aconseguir la majoria per posar en pausa el projecte. Si el pròxim diumenge no tenim la majoria suficient i tornen a governar, el projecte tornarà al Ple amb aquesta especulació urbanística. Volem que s’aturi de manera definitiva.
La majoria absoluta és l’única via per arribar a l’alcaldia o pot pactar amb algú més?
Sortim a guanyar. Demano la confiança pel meu projecte i el meu equip. Treballarem per aconseguir una majoria que no va d’ideologies, sinó d’un projecte comú.
No hi ha cap pacte amb algun altre partit perquè governi la llista majoritària?
A partir del dia 28M, haurem de parlar també els partits. Això no vol dir que els de sempre vagin a uns despatxos a repartir-se el govern com un pastís. Hem de parlar de projectes i programa. No tenim línies vermelles i volem pactar amb tothom. Fins i tot amb majoria absoluta ens agradaria comptar amb la resta de partits. Hem de deixar de banda la lluita de blocs.
Com s’explica aquest fet anecdòtic en què Castelldefels (igual que Badalona) compta amb un PP tan fort dins de Catalunya?
Per mi no és un tema anecdòtic. Ho han viscut amb neguit. Si el PP de Catalunya guanya de nou a Badalona i a Castelldefels és perquè ho han fet bé i tornen a votar-los. Per tant, si això s’expandeix per l’Àrea Metropolitana, es podrien trobar que en 4-8 anys el PP tingués més alcaldies a l’AMB. El 2015 van fer tot el possible per barrar-nos el pas, però la nostra fórmula de treball ha funcionat. No és un tema conjuntural, donat que hem guanyat el 2011, el 2015, el 2019 i tot a punta que ho tornarem a fer. Quan la gent prova un govern del PP, repeteix.