La Ciutat de Barcelona

BCN destinarà 1’5 M d’euros anuals per prevenir les addiccions dels joves al mòbil

La mesura vol promoure l’ús saludable de les pantalles entre nens i adolescents. S’impartiran cursos per formar “referents digitals” a diversos equipaments municipals

Avui l’Ajuntament de Barcelona ha presentat una nova mesura per promoure l’ús saludable de les pantalles en infants i joves adolescents. L’objectiu és millorar i assegurar el benestar dels infants i joves en la seva relació amb l’ús de les tecnologies digitals. La proposta compta amb un pla de 51 accions que es desenvoluparan en els propers 4 anys i tenen de pressupost 6 M d’euros, dels quals 1’5 s’empraran durant aquest any. 

La segona tinenta d’alcaldia i regidora de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida, Mª Eugènia Gay, ha remarcat el compromís de l’Ajuntament per actuar ‘de forma prematura’ a l’hora de detectar qualsevol mal comportament amb les pantalles. Sobretot, entre els infants i els adolescents. Entre les 51 accions, s’han centrat tres àmbits d’acció prioritaris: prevenció de l’accés prematur; prevenció de l’ús excessiu i les addiccions; i prevenció de l’accés a continguts inadequats i ciberassetjament.

Augment del temps d’ús

Segons es recull en el text, en els darrers anys hi ha hagut un augment molt significatiu del temps que infants, adolescents i joves passen connectats/des a internet. Amb dades de l’any 2021, un 47% dels infants de la ciutat d’entre 10 i 11 anys disposaven d’un telèfon mòbil propi amb connexió a internet, d’aquests, el 42% sense cap tipus de limitació del temps d’ús, i un 75% assegurava que li resultava difícil deixar d’utilitzar-ho.

La tinenta ha explicat que aquestes mesures són complementàries de les accions que l’Ajuntament ha dut a terme sobre aquesta matèria. Per exemple, els tallers preventius o sobre seguretat digital, com el projecte “Pantalles Segures” que imparteix la Guàrdia Urbana al cicle superior d’educació primària i cicle inicial d’ESO per prevenir sobre els riscos presents en les xarxes socials. De fet, una de les dades més preocupants sobre el ciberassetjament és que 1 de cada 4 noies manifesta haver patit maltractament per internet. 

A banda d’això, segons ha explicat Mª Eugènia Gay, el pla contempla la formació de diverses persones que seran anomenades ‘referents digitals’. Aquests educadors estaran presents a equipaments municipals com biblioteques o centres cívics, on els joves es podran adreçar per consultar qualsevol dubte relacionat amb l’ús responsable de les pantalles.

Voluntat de no infantilitzar

A la presentació també ha participat el Comissionat de Polítiques d’Infància, Adolescència, Joventut i LGTBI de l’Ajuntament, Javi Rodríguez. Principalment, ha explicat que la voluntat d’aquesta proposta és “que no tingui una perspectiva infantilitzant”. És a dir, que els nens i nenes tinguin recursos suficients per autolimitar-se i, per tant, que puguin conèixer els límits i no abusar de la tecnologia.

Tags: Barcelona
Pablo Domènech

Graduat en Periodisme per la Universitat Pompeu Fabra i especialitzat en política i societat. Encarregat de la cobertura de Barcelona i la seva AMB.

Missatges recents

Es prorroguen els treballs de la comissió d’estudi d’ordenació del territori i urbanisme

Els grups parlamentaris Demòcrata, de Concòrdia, Socialdemòcrata, de Ciutadans Compromesos i Andorra Endavant, i el conseller general no adscrit, Víctor…

9 hores fa

La Diputació de Tarragona impulsa la renaturalització de l’Albereda de Santes Creus

Reorientar l'Albereda de Santes Creus cap a usos mediambientals i pedagògics, d'acord amb l'alt valor natural d'aquest espai natural protegit.…

10 hores fa

La Generalitat preveu ampliar el nombre de places a La Vinyota, a Mollet del Vallès

La delegada del Govern a Barcelona, Pilar Díaz, ha visitat Mollet del Vallès aquest 6 de maig amb l’objectiu de…

10 hores fa

Barcelona obre les votacions dels projectes dels pressupostos participatius

Els veïns i les veïnes de Barcelona podran votar del 12 al 17 de maig, és a dir, la setmana que ve,…

10 hores fa

La 38a Setmana Medieval de Montblanc tanca amb rècords de participació

La 38a edició de la Setmana Medieval de la Llegenda de Sant Jordi ha omplert els carrers de Montblanc amb…

10 hores fa

Torredembarra i la Fundació Onada renoven el conveni per la inserció laboral de col·lectius vulnerables

L’Ajuntament de Torredembarra, a través de la Regidoria d’Acció Social i Igualtats, i la Fundació Privada Onada han renovat el…

11 hores fa

Esta web utiliza cookies.