“La precarietat mata” el lema que els veïns de Badalona han portat als carrers

La marxa recorre durant més d'una hora els carrers de la ciutat en record a les víctimes de l'incendi mortal al bloc del barri Sant Roc

0
281
Pla general de la capçalera de la manifestació en record de les víctimes de l'incendi a Sant Roc amb el lema 'La precarietat mata' i l'edifici afectat de fons, el 12 de gener de 2019 (horitzontal)
Unes 300 persones s’han manifestat aquest dissabte a la tarda a Badalona per denunciar que “la precarietat mata”. Darrere una pancarta amb aquesta frase, la marxa ha recorregut els carrers de la ciutat durant més d’una hora en record a les víctimes de l’incendi mortal de fa una setmana al bloc del barri de Sant Roc. La protesta, convocada per la Plataforma d’Afectats per la Crisi (PAC) i la Plataforma Sant Roc Som Badalona, ha reclamat actuacions a les administracions per acabar amb les situacions d’emergència habitacional i energètica i ha demanat “no criminalitzar” aquells que les pateixen. Els manifestants eren majoritàriament veïns de Badalona entre els quals afectats per l’incendi. També hi han assistit membres del cos de bombers i algun regidor de l’Ajuntament de la localitat, com l’excalcaldessa Dolors Sabater.
La marxa ha començat a l’edifici afectat per l’incendi, a l’Avinguda del Marquès de Mont-Roig 244, al barri badaloní de Sant Roc cap a dos quarts de sis i ha acabat a tres quarts de set davant de l’Ajuntament, a la Plaça de la Vila. Al llarg de la manifestació s’han sentit proclames com “no són incendis, són assassinats”, “volem ja habitatge públic i social” i “tenim dret a aigua, llum i sostre”. Els assistents han mostrat cartells amb lemes com ‘Habitatge digne’, ‘No som criminals, som pobres’, ‘Stop desnonaments’ i ‘Els immigrants no som escoria’.

Al principi i al final de la manifestació, els organitzadors han llegit un manifest en el qual han denunciat que “la pobresa” és la “causa real” de l’incendi. “La pobresa mata”, han reblat. “L’habitatge i els subministraments energètics […] no poden ser un privilegi per a uns quants, sinó un dret per a tothom”, diu el manifest, que demana a les companyies elèctriques que destinin “la inversió i el manteniment adequat per garantir una xarxa segura i que cobreixi les necessitats del veïnat”. A més, reclama “consens, decisió i fermesa” a les administracions i forces polítiques per “combatre el fons del problema real”.

La presidenta de la PAC, Armonía Díaz, ha carregat en una atenció als mitjans contra el candidat a l’alcaldia de Badalona del PP i exalcalde de la localitat Xavier García Albiol i ha afirmat que “això no va de què algú estigui ocupant un habitatge” sinó que “va de que hi ha una manca d’inversions per part dels governs i de les elèctriques per tenir les instal·lacions en condicions adequades”. Díaz ha alertat que successos com el de la setmana passada poden ocórrer a altres punts del país.

“Hi ha gent que ha de decidir entre pagar el lloguer, menjar o pagar les factures de la llum o el gas”, ha dit la presidenta d’una de les associacions organitzadores de la protesta, que ha afirmat que no tots els que punxen la llum són necessàriament ocupes. “No criminalitzem”, ha reclamat el membre de la Plataforma Sant Roc Som Badalona Enric Marín, “és absurd dir que el culpable és el que perd el pis, al que se li crema. El problema és que no hi ha inversions en infraestructures al barri per part de les elèctriques”.

“Creiem que el Govern hauria de seure a les elèctriques per dir que això s’ha acabat. No pot ser que la gent s’escalfi de manera precària quan arriba l’hivern”, ha afirmat el bomber de la Generalitat Rubén García, que s’ha manifestat acompanyat d’altres membres del cos de bombers per demanar que s’acabi amb la pobresa energètica, ja que causa “molts” incendis, segons ha denunciat.

L’incendi de dissabte passat va provocar la mort de tres persones i va deixar una trentena de ferits. La causa del sinistre va ser una sobrecàrrega elèctrica en un pis ocupat que tenia la llum punxada. Els habitants de l’edifici encara no han pogut tornar a les seves cases. García Albiol va anunciar que presentaria una querella criminal per homicidi imprudent contra les persones que ocupaven el pis que va originar l’incendi.

FER UN COMENTARI