Ajuntament i Generalitat han acordat fer un protocol per a les famílies afectades a Badalona

L'Ajuntament de Badalona no té constància ara com ara que el pis on es va originar l'incendi estigués ocupat

Pla general de la reunió entre l'Ajuntament de Badalona i la Generalitat per abordar solucions per als afectats de l'incendi en un bloc del barri de Sant Roc, al consistori. 6 de gener del 2018. (Horitzontal)
Cap dels veïns dels 20 habitatges del bloc que aquest dissabte va cremar al barri de Sant Roc de Badalona podran tornar a casa en els propers dies. Ho ha confirmat l’alcalde de Badalona, Àlex Pastor, després de la reunió que l’equip de govern i la Generalitat han mantingut aquest diumenge al consistori per abordar solucions per als afectats d’aquest tràgic incendi, que va causar la mort de tres persones i una trentena de ferits. Ajuntament i Generalitat han acordat crear un protocol i una unitat específica de serveis socials per atendre les famílies afectades i es tornaran a reunir aquest dilluns per “començar a actuar”. L’Ajuntament de Badalona no té coneixement ara com ara que el pis on es va originar l’incendi estigués ocupat perquè no li consta cap denúncia per aquest motiu, segons van apuntar alguns veïns i recullen mitjans de comunicació.
“No és una qüestió només del pis, sinó també de l’escala i de la façana”, ha puntualitzat l’alcalde de Badalona, preguntat per si els veïns podrien tornar a casa seva de forma immediata. El consistori preveu que cap dels veïns podrà tornar al seu pis en els propers dies i, fins i tot, podrien passar setmanes. Els veïns de l’edifici han dormit aquesta nit a casa de familiars excepte dues persones que han estat ateses al Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) -amb qui el consistori badaloní té conveni-, però aquestes són solucions provisionals.

Per això, aquest dilluns a primera hora tècnics de l’Ajuntament de Badalona i la Generalitat començaran a treballar per determinar de forma detallada quines són les necessitats tant en l’àmbit de serveis socials com en el d’habitatge i donar-hi resposta. Ajuntament i Generalitat han acordat crear un protocol d’actuació que el mateix alcalde liderarà i supervisarà, així com una unitat específica de serveis socials per “atendre cada família, cas per cas”, ha afirmat Pastor.

La Generalitat elaborarà “un mapa de recursos habitacionals”, segons ha assenyalat el delegat del Govern a Barcelona, Juli Fernàndez; uns recursos que hauran de servir per allotjar els veïns el temps que faci falta fins que no puguin tornar a casa. Fernàndez també preveu habilitar “ajudes extraordinàries en cas que siguin necessàries” en serveis socials i “suport en la gestió de Protecció Civil”.

Causes de l’incendi, encara desconegudes

Ara com ara es desconeixen les causes de l’incendi i l’alcalde ha apel·lat a la “prudència” en espera dels resultats de la investigació que estan duent a terme els Mossos d’Esquadra.

D’altra banda, a l’Ajuntament, no li consta cap denúncia per ocupació d’un dels pisos de la primera planta, on s’hauria originat l’incendi. Alguns veïns van apuntar aquest dissabte que el pis estava ocupat, segons recullen alguns mitjans de comunicació.

Dues de les víctimes encara no han estat identificades

Dues de les tres persones que van perdre la vida en l’incendi encara no han estat identificades, segons ha informat l’alcalde. Les víctimes mortals vivien als pisos superiors de l’edifici.

L’incendi es va produir a primera hora d’aquest dissabte a la part baixa del bloc situat al número 244 de l’avinguda Marquès de Mont-roig, al barri de Sant Roc. Les flames es van propagar de forma ràpida i virulenta per l’escala als pisos superiors i van entrar a l’interior dels habitatges. Els veïns es van trobar atrapats en situacions terribles i alguns van saltar per les finestres fugint del foc.

Participants a la reunió d’aquest diumenge

Pastor ha encapçalat la reunió que ha tingut lloc aquest diumenge al consistori de Badalona amb responsables municipals i de la Generalitat, a més de tècnics. Han acompanyat l’alcalde els tres regidors que completen l’equip de govern; el superintendent de la Guàrdia Urbana de Badalona, Conrado Fernández i el responsable de l’Oficina Local d’Habitatge de Badalona, Christian Carneado

A més de Fernàndez, els responsables de conselleries de la Generalitat que han participat a la reunió són el secretari d’Afers Socials, Francesc Iglesies; el secretari d’Hàbitat Urbà, Agustí Serra; la directora general de Protecció Civil, Isabel Ferrer; la directora general de Servis Socials, Meritxell Benedí, així com el delegat del Govern a Barcelona, Juli Fernàndez.