La platja de Castelldefels com a laboratori per estudiar els canvis del litoral

L'objectiu del projecte és millorar els models predictius per entendre millor com afecta l'activitat humana i els temporals a la morfologia de les platges

Des del passat 12 de març, científics de la UPC, el CSIC i altres institucions de l’Estat han transformat la platja de Castelldefels en un laboratori natural per estudiar les corrents marítimes, les onades i el moviment de la sorra per entendre millor com el transport de sediments modifica el litoral. Per dur a terme aquesta campanya s’utilitzen d’una banda models matemàtics i, de l’altre, mesures experimentals ‘in situ’ i amb sensors remots com ara càmeres de vídeo i radars. Jorge Guillén, investigador del CSIC, assegura que els científics “encara coneixen poc” del moviment de la sorra i els sediments i que per entendre com afecten al litoral els temporals o l’activitat humana cal conèixer en detall tots els processos que hi intervenen. Deixant clar que “una solució ideal al problema de l’erosió no existeix”, els científics, com explica Francesca Ribas, investigadora de la UPC, necessiten “acumular coneixement” per millorar els models predictius i determinar, per exemple, com la construcció d’un port esportiu o un espigó pot modificar les platges del seu entorn.
La campanya de mesures compta amb la participació d’investigadors del grup de Morfodinàmica Costanera del Departament de Física de la UPC, del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), i del Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (SOCIB). El projecte està finançat pel ministeri d’Economia i Coneixement i compta amb la col·laboració, pel que fa a la campanya de mesures, de l’Ajuntament de Castelldefels, Port Ginesta i l’AMB.

En aquesta campanya, que s’allargarà fins el 23 de març, es mesuraran de manera contínua les característiques de les onades a diferents profunditats, així com els corrents, la terbolesa de l’aigua i les ondulacions topogràfiques del fons marí amb instruments col·locats en diferents posicions. També es prendran mostres de sediment per estudiar-ne les característiques granulomètriques, i es mesurarà repetidament la topografia emergida i submergida. Totes aquestes dades es complementaran amb les obtingudes a partir del sistema de vídeo-monitorització que hi ha instal·lat de forma permanent des del 2010 a la torre de la Plaça de les Palmeres de Castelldefels, a tocar mateix de la platja.

Malgrat que els efectes de l’erosió són molt visibles al litoral ja sigui per l’acció de l’home o dels temporals, els científics no coneixen en detall els processos que expliquen aquests canvis morfològics. En aquest sentit, la campanya de mesures ha de servir, segons l’investigador Jorge Guillén “per mesurar a consciència tot aquest transport de sediments a tocar de la costa i a més profunditat”.

Un cop s’obtinguin i analitzin les dades, els investigadors les incorporaran als models predictius. “Cada cop que hi ha una intervenció humana, Ja sigui la construcció d’un port, un espigó, o una regeneració, es requereix de models predictius que diguin com respondrà la platja a aquesta nova intervenció i la nostra obligació com a científics és millorar aquesta capacitat predictiva”, explica Francesca Ribas.

Tot i que el projecte ha de servir “per fer un pas endavant” en la comprensió del transport de sediment i els canvis morfològics en el litoral, els investigadors alerten que “un problema ideal al problema de l’erosió no existeix”. “El problema és que volem conservar les platges com estan ara i això en un context de canvi no és possible. El que hem d’esbrinar i explicar és quina és la millor manera d’adaptar-nos a aquests canvis que s’estan produït”, afegeix Guillén.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Un miler de signatures per posar un AVE de Barcelona a Figueres a les vuit del vespre

Notícia següent

Ribes celebra el Dia Mundial de la Poesia a Les Roquetes

Notícies relacionades