Vox irromp al Parlament com a quarta força i amb 11 escons

El partit d'ultradreta aconsegueix set diputats per Barcelona, dos per Tarragona, un per Lleida i un altre per Girona

Els líders de Vox Jorge Buxadé, Ignacio Garriga, Santiago Abascal i Iván Espinosa de los Monteros. ACN

Vox irromp amb força al Parlament aquest 14-F. La candidatura d’ultradreta liderada per Ignacio Garriga ha aconseguit un total d’11 escons en la primera vegada que es presenten a uns comicis a la cambra catalana. I aquesta representació el situa en quart lloc, per davant de la CUP, En Comú Podem, Cs i PPC. A més, ha aconseguit representants per totes les circumscripcions. A Barcelona ha obtingut set escons, a Tarragona dos, i a Girona i Lleida un diputat en cada territori. Amb el 98% escrutat, l’ultradreta ha superat el llindar dels 212.000 vots, fet que representa el 7,66%.

El partit d’ultradreta s’ha presentat aquest 14-F per primera vegada a uns comicis al Parlament, de manera que els resultats d’aquest diumenge només es poden comparar amb eleccions com les del Congrés dels Diputats, els municipals o les europees. Per exemple, el novembre del 2019, en la repetició electoral als comicis a la cambra baixa espanyola, Vox va superar els 243.000 vots, amb el 6,29%. Aquells resultats van suposar una clara millora respecte les de l’abril del 2019, quan gairebé va obtenir 150.000 vots.

Per circumscripcions, i amb l’escrutini molt pròxim al 100%, Vox ha aconseguit més de 160.000 vots a Barcelona (7,8%); més de 25.000 vots a Tarragona (9,30%), més de 16.000 vots a Girona (6,13%), i més de 8.000 vots a Lleida (5,48%).

Els diputats per Barcelona de Vox al Parlament seran Ignacio Garriga, Antonio Gallego, Juan de la Cruz Garriga, María Elisa García, Mónica Lora, Andrés Félix i Manuel Jesús Acosta. Per Tarragona, representaran el partit d’extrema dreta Isabel Lázaro i Sergio Macián. Els caps de llista per Lleida, Antonio Ramón López Gómez, i de Girona, Alberto Tarradas, també han aconseguit un lloc a l’hemicicle.