Vall d’Hebron adapta el tractament dels pacients amb càncer durant la pandèmia

El coronavirus obliga a revisar protocols, assaigs clínics i la manera d'atendre els malalts oncològics

Un article publicat a ‘Nature Medicine’ repassa les mesures adoptades per l’Hospital Vall d’Hebron i els altres sis centres que formen el Cancer Core Europe per adaptar el tractament dels pacients oncològics durant la pandèmia. Els malalts han vist com les seves visites a l’hospital s’han hagut de reduir dràsticament, i els oncòlegs han hagut de valorar en cada cas el risc-benefici que cada pacient realitzi un determinat tractament o que se li posposi, sense comprometre en cap cas la qualitat de l’atenció ni els resultats dels seus tractaments. S’han revisat protocols, assaigs clínics i l’atenció en general, i més tenint en compte que aquests pacients són especialment vulnerables a les complicacions si s’infecten pel virus.

“En poques setmanes ha calgut revisar i reorganitzar els tractaments dels pacients i també els projectes d’investigació. Ha calgut posposar alguns tractaments o ajustar-los per protegir al màxim possible els pacients amb càncer”, ha explicat el doctor Josep Tabernero, cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i un dels autors de l’article

Així, s’han hagut de limitar les situacions de contacte físic amb els pacients o emprar la teleassistència quan era possible, “però sempre mirant d’afectar el mínim possible, intentant mantenir sempre els alts estàndards de tractament tot i la limitació en equipament de protecció personal, reducció de llits, personal i altres recursos”, ha afegit Tabernero.

Hi ha diversos aspectes que les institucions mèdiques han de tenir en compte per garantir la continuïtat en l’atenció del càncer, segons l’article, com ara adaptar les tasques per mantenir els centres oncològics lliures del virus; potenciar la comunicació i atenció psicosocial als pacients; oferir una atenció personalitzada per discutir tractaments alternatius i valorar l’ajornament d’operacions programades perquè el pacient hagi d’estar menys temps a l’hospital, i col·laborar en xarxa a escala regional per compartir l’atenció de pacients.

Tabernero ha destacat que aquesta crisi pot ser una oportunitat per avançar en determinats aspectes del tractament del càncer, amb teràpies menys invasives sempre que sigui possible i l’ús d’ajudes tecnològiques per aconseguir una atenció mèdica més ràpida i accessible.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La primera tinent d’alcalde, Carla Aguilar, dona la meitat del seu sou per lluitar contra el coronavirus

Notícia següent

La Paeria signa convenis amb tres entitats animalistes per fomentar les adopcions del CAAC

Notícies relacionades