Endesa connecta la subestació de Facultats a la xarxa d’alta tensió de Barcelona

La instal·lació té tecnologia per funcionar automàticament i està totalment soterrada

La subestació de Facultats, ubicada al carrer Martí i Franquès del districte de les Corts, a Barcelona, ja s’ha connectat a la xarxa d’alta tensió de la ciutat, després que Endesa hagi posat en marxa un nou transformador de l’electricitat per millorar el subministrament dels 49.000 clients que pot arribar a servir. D’aquesta manera, Barcelona disposa actualment de 18 instal·lacions d’aquestes característiques que, en 7 casos, com és el de Facultats, són totalment soterrades, de manera que generen menys impacte visual per als ciutadans. A més, la tecnologia utilitzada per a la subestació de Facultats permet que sigui totalment automàtica i per tant, no requereix personal de maniobrar.
La posada en marxa del nou transformador permet que la subestació de Facultats es connecti a l’anella de la xarxa d’alta tensió de la ciutat, entre Collblanc i Trinitat, propietat de Red Eléctrica, i per tant, s’ha acabat de ‘’mallar’’ aquesta xarxa així com la de mitja tensió que uneix tres subestacions més. Segons ha explicat Joan Manel Martín, tècnic gestor de subestacions de Barcelona d’Endesa Distribució, els principals beneficiaris seran els clients que rebran un ‘’subministrament de més qualitat’’.

Aquest transformador se suma al que ja estava operatiu des del passat més de maig, de mitjana tensió. Tot i això, l’equipament està dissenyat per alimentar dos transformadors més i poder alimentar fins a 49.000 clients.

El fet que sigui una estació automàtica, gràcies a una tecnologia avançada, permet prescindir de personal per maniobrar, ja que el control es du a terme des de la central, des d’on, en cas d’incidència, explica Martín, es pot actuar encara ‘’més ràpid’’ que no pas si hi hagués un equip in situ.

La nova subestació de Facultats té una superfície de 7.400 metres quadrats, distribuïdes en 3 plantes, totes sota terra. És una de les set subestacions de Barcelona que estan totalment soterrades, a 16 metres, una situació que obliga a tenir més mesures de seguretat per prevenir els incendis, però que sobretot, serveix per minimitzar l’impacte visual que tindria la instal·lació si s’hagués de fer a peu de carrer, ja que a més, hauria d’ocupar encara més espai.

La subestació ha suposat, per part d’Endesa, una inversió de 8,3 milions d’euros des que es va començar a construir l’any 2007.