Barcelona implantarà la recollida selectiva de residus porta a porta al casc antic de Sarrià a partir de febrer

Per a cada tipus d'escombraries es dedicaran uns dies concrets

L’Ajuntament de Barcelona implantarà el 19 de febrer del 2018 un sistema de recollida selectiva porta a porta al casc antic de Sarrià del districte de Sarrià-Sant Gervasi, una demanda de l’associació de veïns. Està comprovat que aquest sistema afavoreix el reciclatge i ja es practica en barris de Berlín, Milà, Munic i Londres. L’experiència a Sarrià suposarà un dels sistemes porta a porta més grans de Catalunya, amb 8.500 habitants. Tot i així, cada vegada hi ha més municipis, uns 300, que estan implantant-lo total o parcialment. Aquest nou model implicarà que hi hagi dies concrets per treure al carrer cada tipus de residu. Dimarts, dijous i dissabte no hi haurà recollida.
En concret, la fracció orgànica es dipositarà en un cubell al costat de casa dilluns, dimecres, divendres i diumenge. Pel que fa al paper i el cartró, s’haurà de deixar plegat o en una bossa de paper els divendres. La bossa groga de plàstics i metall es deixarà al carrer dimecres i diumenge. El rebuig també es tancarà en bosses i es podrà dipositar els dilluns. La bossa negra serà per a residus sanitaris (incloent bolquers, compreses i excrements d’animals) i es pot deixar dilluns dimecres, divendres i diumenge. El vidre no canvi i s’haurà d’anar a llençar al contenidor verd. Caldrà respectar l’horari per baixar les escombraries, de 20 a 22 hores.

Hi haurà tres un vehicle que passarà per tres àrees concretes en horari de matins per dipositar residus en cas de necessitat urgent.

Entre els beneficis del porta a porta destaca la millora de la qualitat dels residus recollits en totes les fraccions, uns carrers i places més nets i la millora de la qualitat de l’aire i la disminució del soroll, ja que hi ha tres dies on no hi ha cap tipus de recollida.

Aquesta iniciativa entronca amb l’Estratègia Residu Zero, que ha de permetre sortir de l’estancament del nivell de recollida selectiva a la ciutat que s’ha produït des de fa més de cinc anys, al voltant del 36%, per fer un salt endavant i arribar a nivells propers al 60, en la línia del que exigeix la UE i el Pla de Gestió de Residus de Catalunya.

L’Ajuntament confia que a partir d’aquesta primera iniciativa es generi la demanda d’implantar aquest sistema en altres zones de la ciutat. S’anirà atenent de manera progressiva allà on vagi sorgint i es pugui fer.