Una única dosi de la vacuna contra la covid redueix a la meitat la transmissió

Una única dosi de la vacuna contra la covid-19 de Pfizer o AstraZeneca redueix a gairebé la meitat la transmissió del virus en l’entorn familiar, segons un estudi divulgat aquest dimecres per l’autoritat sanitària a Anglaterra.

Les persones que es van infectar tres setmanes després de rebre la primera dosi tenien entre un 38% i un 49% menys possibilitats de contagiar a uns altres del seu entorn que no havien estat vacunats, indica la recerca del Public Health England (PHE, en anglès), organització assessora i de suport del ministeri de Sanitat. L’anàlisi també va observar una protecció contra la covid-19 catorze dies després de la vacunació, en totes les edats.

«Les vacunes són vitals per a tornar a una vida normal. Les vacunes no sols redueixen la gravetat de la malaltia i prevenen centenars de morts cada dia, veiem ara que també tenen l’impacte de reduir les possibilitat de passar el covid-19 a uns altres», va dir Mary Ramsay, responsable de l’àrea d’immunització de la PHE.

Ramsay va afegir que, si bé aquestes són dades «encoratjadores», és important que la gent actuï com si tingués el virus i mantingui la higiene i la distància social.

La PHE va subratllar que les llars són llocs d’alt risc de transmissió, per la qual cosa aquest estudi aporta l’evidència sobre l’impacte de les vacunes a l’hora de reduir la transmissió.

Al Regne Unit, el pla d’immunització del qual es duu a terme amb els preparats de Pfizer, AstraZeneca i Moderna, 33,8 milions de persones han rebut la primera de les dues dosis.