Dijous, 30 de maig de 2024
És notícia

Una illa de l’Eixample es convertirà en la primera comunitat energètica propietat dels veïns

El projecte, que rep el nom d''Illa Eficient', agrupa un total de 22 edificis, 390 habitatges i més de 700 veïns

L’illa situada entre la Gran Via i els carrers Viladomat, Diputació i Calàbria, a l’Eixample de Barcelona, es convertirà en la primera comunitat energètica de l’Estat que serà propietat de diverses comunitats de veïns. Aquest projecte, que rep el nom d”Illa Eficient’, aglutina tant la rehabilitació energètica dels edificis com la instal·lació de plaques fotovoltaiques per a l’autoconsum, així com la gestió de l’excedent d’energia. Les obres abasten un total de 22 edificis, 390 habitatges i més de 700 veïns, segons han informat els impulsors del projecte en un comunicat. La iniciativa està promoguda pel grup privat Habitat Futura i la Generalitat de Catalunya i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona.

D’altra banda, al projecte també estan implicats dos centres universitaris. Són la Universitat Politècnica de Catalunya, que s’encarregarà de fer les simulacions energètiques dels edificis, els càlculs d’estalvis energètics i analitzar les possibilitats d’escalar el projecte, i la Universitat Ramon Llull, que col·laborarà en la difusió i conscienciació sobre la necessitat d’actuar davant el canvi climàtic.

A diferència d’altres projectes, la iniciativa ‘Illa Eficient’ es caracteritza per fer més còmode la inversió dels propietaris dels habitatges. Un dels principals hàndicaps per fer front a la rehabilitació d’edificis i a la instal·lació de plaques és que els propietaris han d’avançar tots els diners dels costos. En aquest cas, el grup Habitat Futura s’encarrega del finançament inicial de les obres, mentre que els propietaris només es fan càrrec de la part subvencionada. D’aquesta manera, els propietaris poden pagar els treballs amb còmodes quotes i durant un període de deu anys. “L’empresa es fa càrrec de totes les gestions, tant d’obres, com fiscals, econòmiques i financeres; així els propietaris s’alliberen dels maldecaps que els pugui representar afrontar una reforma”, explica la consellera delegada d’Habitat Futura, Celia Galera.

La inversió de la primera fase, formada per vuit edificis, és de 3,8 milions d’euros, dels quals 540.000 euros ja han estat abonats pels propietaris privats. A banda, el Ministeri de Transports i Mobilitat aportarà el 22,39% de la inversió, 599.583,22 euros amb càrrec al Pla Estatal d’Habitatge 2018-2021, aportats al 50% entre l’exercici 2020 i 2021. De la seva banda, i segons el mateix Ministeri, la Generalitat hi aportarà 203.782,74 euros, el 7,61%, i l’Ajuntament de Barcelona 535.577,30 euros, el 20%. La resta l’aportaran els particulars.

Reduir el consum energètic i millorar l’eficiència

Els tres principals objectius del projecte ‘Illa Eficient’ passen per reduir en un 30% el consum d’energia, saltar una lletra en la certificació energètica i fomentar l’autoconsum d’energia solar. Per complir-los les quatre mesures prioritàries consisteixen a renovar els aïllaments, canviar les finestres, l’aerotèrmia i instal·lar plaques solars fotovoltaiques.

Segons Galera, el model d”Illa Eficient’ és “fàcilment reproduïble a la resta d’àrees urbanes” “Al mateix temps soluciona les necessitats més immediates dels usuaris, dóna solucions a les problemàtiques dels propietaris en aquest tipus d’obres gràcies al sistema de gestió i aconsegueix els objectius de reduir el consum energètic i emissions de CO2”, afegeix.

Coincidint amb l’anunci de les obres, l’illa de l’Eixample ha rebut aquest dimecres la visita de diferents personalitats públiques vinculades al sector energètic i de l’habitatge. A l’acte hi han assistit el secretari d’Habitatge de la Generalitat, Carles Sala; el director d’Estalvi i Eficiència Energètica de l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi Energètic (IDAE-Ministeri de Transició Ecològica), Pedro Prieto, i la representant de Gerència d’Habitatge i Rehabilitació de l’Institut Municipal de l’Habitatge i la Rehabilitació de l’Ajuntament de Barcelona, Natàlia Frers. L’acte també ha comptat amb la presència de la mateixa consellera delegada i impulsora d’Habitat Futura, Celia Galera.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Les Festes Decennals 2021 + 1 anuncien la Trobada de Colles Castelleres a Valls

Notícia següent

La recollida porta a porta a Móra la Nova redueix els residus de fracció resta del 66% al 13%

Notícies relacionades