Un 5,5% del comerç de proximitat a Barcelona tanca definitivament

Més de la meitat dels establiments perden de mitjana un 13% de la facturació al setembre i un terç entre un 25% i un 50%

Comerç de Barcelona Imatge pròpia

El 5,5% del comerç de proximitat a Barcelona ha abaixat la persiana definitivament per culpa de la pandèmia, segons dades de Barcelona Comerç que indiquen que, malgrat que el degoteig de tancament, els eixos de proximitat aguanten millor que altres sectors el sotrac econòmic.

Segons una enquesta de Barcelona Comerç, més de la meitat dels establiments han perdut al setembre un 13% de la facturació, i un 30% han registrat davallades d’entre el 25% i el 50%. Barcelona Comerç posa tota la confiança en la campanya de Nadal i en noves ajudes. Si no arriben, pronostiquen un tancament del 20% dels establiments dels eixos comercials de proximitat.

“Ara tot depèn de les vendes dels pròxims mesos i la campanya de Nadal. Si no van bé i no s’aproven noves mesures econòmiques i fiscals que afavoreixin al comerç, el 20% del comerç i serveis d’hostaleria i restauració dels eixos de proximitat de Barcelona es podria veure obligat a tancar”, diu el president de Barcelona Comerç, Salva Vendrell.

“Aquests pròxims mesos seran vitals per saber realment quantes botigues poden superar el sotrac de la pandèmia. La primera oportunitat per regularitzar la situació, les rebaixes d’estiu, no ha tingut els resultats desitjats”, explica Vendrell.

En tot cas, però, la pandèmia afecta de forma diversa els comerços segons la seva localització. Segons l’enquesta dels associats a Barcelona Comerç a Sant Andreu, Poble Nou, La Marina, Sants-Les Corts, Fabra Centre, Encants Nous, Maragall, Nou Barris o Creu Coberta registren menys tancaments, o fins i tot tenen obertures. A Sant Andreu, per exemple, en els últims quatre mesos s’han obert set nous comerços.

En canvi, eixos comercials com els de Sarrià, Sants o Gran de Gràcia, on hi ha menys locals de propietat, amb lloguers alts i la presència de cadenes o, també, petits locals familiars amb economies personals molt lligades al negoci, és on hi ha hagut més tancaments, d’entre sis i 10 comerços.

En general, segons Barcelona Comerç, la restauració és l’activitat que pateix més tancaments als eixos de proximitat.

Malgrat els tancaments, els locals buits s’ofereixen a preus similars als d’abans. En tot cas, a zones com Poble Nou, on ja hi havia locals tancats abans del confinament, els preus sí que han baixat, i s’ha detectat un increment d’habitatges en aquests locals, cosa que per Barcelona Comerç “amenaça la percepció de zona comercials dels principals carrers del territori”. A l’eix de Sant Martí també han baixat preus.

Pel que fa a l’afluència de compradors, als comerços dels 24 eixos comercials ha caigut de mitjana un 12,18%, amb pèrdues per sobre del 25% al Clot o Sant Martí, o de fins al 40% a la Sagrada Família. En canvi, eixos com el Poble Nou o Sant Andreu han notat increments d’entre el 5% i el 10% respecte als mesos previs del confinament.

Barcelona Comerç destaca, en aquest sentit, que “el comerç de proximitat i els eixos comercials prenen protagonisme en el nou context generat per la pandèmia”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Arriba la nova temporada teatral a Tarragona

Notícia següent

Detingut a Girona el presumpte autor d’un homicidi a Rojals quan volia sortir del país

Notícies relacionades