Un 10% dels ciutadans de la UE està totalment immunitzat

Tots els països avancen al mateix ritme excepte Hongria i Malta, que han vacunat amb una dosi més del 40% dels habitants

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Gairebé un 10% dels ciutadans de la Unió Europea està totalment immunitzat contra la covid-19 i un 26,5% té almenys la primera dosi, segons les darreres dades del Centre Europeu per al Control i Prevenció de Malalties (ECDC, segons les seves sigles en anglès).
Pràcticament tots els països del bloc europeu avancen al mateix ritme, excepte Hongria i Malta, que han vacunat amb una dosi més del 40% dels seus habitants. Com la gran majoria d’estats de la UE, Espanya ha posat la primera dosi a més del 27% de la població i un 10% d’aquesta té la pauta completa. Només dos països al club europeu s’estan quedant enrere amb menys del 15% dels ciutadans protegits per una dosi: Bulgària i Letònia.
En general, els socis europeus estan optant per un cert equilibri entre avançar amb la vacunació de la primera dosi i completar la pauta completa. Finlàndia, però, se surt d’aquest esquema i ha prioritzat les primeres injeccions. Així, gairebé un 35% dels finlandesos ja tenen la primera dosi, però només el 3,5% la segona.

La ràpida vacunació a Hongria s’explica per l’ús de dues vacunes que no estan autoritzades per l’Agència Europea del Medicament: l’Sputnik i Sinopharm. Gairebé el 45% dels hongaresos té la primera dosi i almenys un 20% la segona.

La campanya agafa empenta

La vacunació ha agafat velocitat a la UE a l’abril amb l’arribada de més vacunes. En un mes la proporció de vacunats amb una dosi ha augmentat més de 10 punts passant del 15,9% al 26,5%. En canvi, el creixement durant el mes de març va ser d’uns 8 punts respecte al febrer, passant d’un 8,1% a un 15,9%.

L’avanç de la immunització completa és menys pronunciat: ha pujat poc més de tres punts passant del 6,6% al 9,7% a l’abril. És a dir, un augment molt similar al del març.

Fins ara, s’han distribuït a la UE més de 150 milions de vacunes, de les quals se n’han administrat uns 130 milions. En els pròxims dos mesos els proveïdors de vacunes haurien d’accelerar notablement les entregues per assolir els objectius marcats.

Des de Brussel·les calculen que a finals de juny s’haurien d’haver repartit més de 500 milions de dosis per deixar immunitzats més del 60% dels adults. Per tant, les farmacèutiques han de triplicar els enviaments en les pròximes setmanes si volen complir amb el que han promès.