Aquest dissabte a la tarda, a les 16:30, centenars de manifestants s’han reunit a la Plaça Catalunya de Barcelona per expressar la seva oposició a les recents accions del govern turc. Com a ciutadans de la República de Turquia que viuen a Espanya, han volgut mostrar la seva unitat davant el que consideren un atac directe a la democràcia, l’estat de dret i la voluntat popular. La protesta s’ha desenvolupat de manera pacífica, amb pancartes i discursos que denuncien la repressió i exigeixen la restauració de la justícia a Turquia.
L’ordre de detenció contra l’alcalde d’Istanbul: un punt d’inflexió
Els fets que han desencadenat aquesta mobilització s’han produït fa menys de deu hores, quan els tribunals turcs han dictat una ordre de detenció contra l’alcalde d’Istanbul, Ekrem İmamoğlu, elegit democràticament. Les acusacions de corrupció que li imputen han estat catalogades per molts com una estratègia política per desarticular qualsevol tipus d’oposició al govern de l’AKP. A mesura que el règim s’endinsa en una deriva autoritària, els mecanismes de repressió es multipliquen: la censura als mitjans de comunicació, l’actuació policial desproporcionada i les campanyes de desinformació són ja una realitat quotidiana.
En els últims quatre dies, la ciutadania turca ha sortit als carrers per defensar els seus drets i demostrar al govern i a la comunitat internacional que la democràcia no pot ser trepitjada. Malgrat la repressió, la població continua mobilitzada tant a Turquia com a l’estranger. Aquesta lluita, asseguren, és pel futur de la república.
Repressió judicial i violència policial
La degradació del poder judicial s’ha fet encara més evident amb la destitució de la Junta Directiva del Col·legi d’Advocats d’Istanbul, un fet que per molts demostra fins a quin punt el sistema judicial ha estat instrumentalitzat pel govern. Les forces de seguretat han actuat amb contundència contra els manifestants, especialment els estudiants, amb violència, detencions massives i restriccions a la llibertat d’expressió. En els últims dies, més de 350 persones han estat detingudes en diverses ciutats del país, mentre el govern ordena el bloqueig de mitjans de comunicació i el control de les xarxes socials per silenciar les veus crítiques.
Aquesta situació ha estat denunciada per diverses organitzacions de drets humans, que han expressat la seva preocupació per l’augment de la repressió i la pèrdua de garanties democràtiques a Turquia. Els experts alerten que el país està entrant en una nova fase d’autoritarisme que podria tenir conseqüències greus per a la seva estabilitat política i econòmica.
Testimonis de la crisi: històries de por i esperança
Entre els manifestants que s’han congregat a Barcelona, diverses persones han volgut expressar el seu testimoni. Ezgi Kelleözü, una pianista d’origen turc, ha compartit el seu dolor i preocupació: “Em sento profundament trista i aclaparada pel que està passant al meu país. Cada dia veiem com més persones decideixen marxar de Turquia perquè ja no poden suportar la repressió. És desgarrador veure com una terra tan rica en cultura i història està sent desmantellada per la por i l’autoritarisme. Em preocupa el futur. Tinc la sensació que estem perdent allò que ens definia com a nació, i això m’omple de tristesa.”
Santiago Brusadil, que ha residit a Turquia durant tres anys amb la seva esposa turca, també ha volgut compartir la seva experiència: “Nosaltres hem hagut de tornar a Espanya, perquè la situació es feia insostenible. Tot i estimar el país i tenir-hi arrels, vam sentir que era arriscat quedar-nos. No és fàcil prendre la decisió de marxar, però quan veus que la llibertat es va esfumant, no tens una altra opció. El més trist és que molta gent que conec està en la mateixa situació, havent de deixar enrere tot allò que han construït.”
També ha parlat Hafsa Adi, qui tot i no ser turca, s’ha mostrat profundament afectada per la situació: “Em fa molta pena el que està passant. No cal ser turc per veure que això és una injustícia. Em preocupa que aquest tipus de situacions es normalitzin i que fins i tot puguin arribar a altres països. La democràcia ha de ser protegida per tots, independentment de la nostra nacionalitat. No podem restar indiferents davant d’aquesta repressió. El que passa a Turquia avui pot ser un avís per a altres nacions demà.”
Un missatge per al món: la lluita per la democràcia continua
Els manifestants han insistit en la importància de mantenir la pressió i continuar lluitant pels valors democràtics. Segons ells, la votació per la candidatura presidencial celebrada avui a Turquia és un reflex de la voluntat del poble, un clar missatge tant per al govern de l’AKP com per a altres règims autocràtics: la democràcia pertany als ciutadans i no als dictadors.
Aquesta crida també es dirigeix a la Unió Europea i a la comunitat internacional, demanant el seu suport perquè la veu del poble turc no sigui silenciada. Els manifestants asseguren que seguiran defensant els seus drets, tant als carrers com a les urnes, fins que la justícia sigui restablerta.
Les properes setmanes seran clau per determinar el futur polític de Turquia. Mentrestant, la diàspora turca arreu del món manté viva l’esperança que la democràcia pugui sobreviure a aquesta etapa fosca de la seva història.