Plena ocupació dels allotjaments turístics de Barcelona per Setmana Santa

Les patronals del sector celebren que aquest període de vacances arribi ben entrada la primavera perquè les altes temperatures afavoreixen les reserves

Aquesta pròxima Setmana Santa els allotjaments turístics de la ciutat de Barcelona i la costa metropolitana fregaran el ple, especialment durant el cap de setmana llarg que va de Divendres Sant a Dilluns de Pasqua. Les expectatives als hotels de la costa del Garraf i del Maresme són de superar el 90% d’ocupació, mentre que a Barcelona ciutat la xifra se situa en el 85%. Per sectors, els càmpings preveuen també una ocupació del 90% dels bungalows –entre el 50% i el 70% en el cas de les parcel·les–, mentre que els apartaments turístics de la capital catalana esperen omplir el 85% de les places. Les patronals aplaudeix que aquest període de vacances arribi més tard que l’any passat, ja que això afavoreix les reserves en aquesta zona per les possibilitats de gaudir de bon temps i temperatures elevades.
Aquesta circumstància del calendari fa que l’ocupació als allotjaments turístics sigui, aquesta Setmana Santa, lleugerament millor que l’any passat. En el cas de Barcelona, els hotels de la capital catalana preveuen arribar al 85% d’ocupació entre Dijous Sant i Diumenge de Pàsqua, quan l’any passat va ser del 80%.

El mateix passa en el cas dels apartaments turístics de Barcelona. Les expectatives són bones i el president de la patronal APARTUR, Enrique Alcántara, preveu una ocupació de fins a un 85%, una xifra també sensiblement per sobre que la de l’any passat. Alcántara explica que el perfil del visitant que opta per un pis turístic és el d’una família procedent de l’Estat o d’Europa, especialment de França, Itàlia o dels països escandinaus.

D’altra banda, però, la patronal mostra la seva preocupació per com pot afectar, de cara a l’estiu, l’augment de la taxa turística en aquest tipus d’allotjament, que des d’ara passa de 0,65 a 2,25 euros per persona i dia. “Aquesta és una qüestió bastant preocupant per a nosaltres”, ha reconegut, ja que pot arribar a suposar gairebé un 10% d’augment en el preu de la reserva.

Pel que fa als allotjaments il·legals, Alcántara insisteixen en la necessitat de mantenir la lluita contra aquest tipus d’habitatges i, tot i reconèixer els esforços de l’Ajuntament, auguren que serà molt difícil acabar amb aquest fenomen. Al seu parer, cal legalitzar aquests allotjaments i que si ara mateix hi ha una demanda de 14.000 pisos turístics, tots compleixin la normativa, estiguin declarats i paguin impostos.

A la costa es fregarà el ple
A l’àrea metropolitana de Barcelona, les xifres es preveuen encara millors i, en alguns casos, es fregarà el ple als hotels de la zona del Garraf i del Maresme. En aquest sentit, les expectatives a Sitges són “molt satisfactòries”, segons explica el president del Gremi d’Hosteleria, Joan Anton Matas. La previsió és del 90% d’ocupació durant els primers dies –l’any passat l’ocupació va ser del 85%– i pel que fa al tram comprès entre Divendres Sant i Dilluns de Pasqua s’espera repetir el ple absolut als hotels del centre

Matas apunta que el turista que arriba a Sitges durant aquests dies prové principalment de Catalunya, de la resta de l’estat espanyol i també de França. En molts casos, es tracta de turisme de perfil familiar, si bé el Gremi constata que predominen les parelles joves sense fills. Durant l’estada al municipi els dies de Setmana Santa, els turistes centren el seu temps en anar a la platja, visitar els museus i, molt sovint, també dediquen un dia a fer una excursió a Barcelona.

Per la seva banda, el president del Gremi d’Hostaleria del Maresme, Jordi Noguera, assegura que a la zona nord de la comarca la previsió actualment és del 87% d’ocupació mitjana, però amb una perspectiva “creixent”, si el temps acompanya, podent arribar a superar el 90%, especialment entre Divendres Sant i Diumenge de Pàsqua.

Els turistes que visitaran el Maresme aquests dies són majoritàriament famílies, tot i que també hi haurà un nombre destacats de grups d’esportistes provinents d’Alemanya i França, que aprofiten aquestes vacances per realitzar estades a la costa. “Les perspectives són força bones no només per la Setmana Santa. La del 2017 pot ser una molt bona temporada”, assegura.

Càmpings a ple rendiment
El president de l’Associació de Càmpings de les comarques de Barcelona, Francisco José Caballé, s’ha mostrat optimista respecte la previsió d’ocupació de cara les vacances de Setmana Santa. “Les reserves en bungalows ja superen el 90% i podrien arribar al 100% en cas que el temps acompanyi”, ha assegurat.

Pel que fa al lloguer de parcel·les, el responsable de les comarques de Barcelona afirma que és més complicat de preveure que passarà, “ja que en aquests cassos les famílies prenen la decisió a última hora”. Així, ha afirmat que tot i que l’ocupació a hores d’ara es situa en el 50%, “podria enfilar-se fins el 70 o 80% si fa bo”.

D’altra banda, Caballé també ha explicat que s’espera que el turisme que es produeixi a la demarcació de Barcelona sigui majoritàriament de Catalunya i de la resta d’Espanya. “Els europeus, principalment els francesos fan vacances per Pasqua, que és una setmana més tard que nosaltres”, ha comentat Caballé que ha dit que aquest fet fa que “quedi força repartit” l’arriba de turistes en aquesta època de l’any.