Troben una nova teràpia per eliminar el colesterol i frenar l'ateroesclerosi

Investigadors del Sant Pau utilitzen un nou fàrmac, l'ACAT, per augmentar el transport del colesterol cap al fetge

23 de juliol de 2025 a les 11:32h

Un nou estudi identifica una via terapèutica prometedora per restaurar la capacitat de les lipoproteïnes HDL d’eliminar el colesterol de les cèl·lules musculars llises vasculars (VSMC), implicades en el desenvolupament de l’ateroesclerosi.

Les cèl·lules musculars llises vasculars poden transformar-se en cèl·lules escumoses durant el procés ateroescleròtic, arribant a constituir fins al 70% d’aquest tipus cel·lular dins de la placa arterial. Aquestes cèl·lules perden la seva capacitat d’eliminar el colesterol de manera eficient, fet que contribueix a la progressió de la malaltia cardiovascular.

L’estudi, publicat a la revista 'Biomedicine & Pharmacotherapy' i liderat per Joan Carles Escolà-Gil, Francisco Blanco-Vaca i Marina Canyelles, demostra que l’activació farmacològica del receptor hepàtic X (anomenat LXR) permet restaurar aquesta capacitat perduda de les VSMC per alliberar colesterol, promovent el seu transport fins a l’excreció fecal.

La recerca ha estat liderada per científics del CIBER de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM), de l’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau) i del Servei de Bioquímica Clínica de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona. En el treball hi han participat també investigadors del CIBER de Malalties Cardiovasculars (CIBERCV), de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona i del CSIC.

UNA COMBINACIÓ TERAPÈUTICA INNOVADORA

Els investigadors van emprar un fàrmac experimental que activa el receptor LXR que, en ser administrat a les VSMC carregades de colesterol, va aconseguir augmentar significativament el transport de colesterol cap a les HDL de la sang, el fetge i finalment les femtes.

L’Acil-CoA colesterol acil transferasa (anomenada ACAT) és un enzim que converteix el colesterol lliure en colesterol esterificat per al seu emmagatzematge dins les cèl·lules. En condicions normals, això evita que el colesterol lliure s’acumuli en excés.

No obstant això, en les cèl·lules escumoses, aquesta acció contribueix a la retenció del colesterol dins la cèl·lula. Inhibir aquest enzim impedeix que el colesterol s’emmagatzemi, facilitant la seva eliminació de l’organisme. En aquest treball, a més, van combinar el fàrmac que activa LXR amb un altre fàrmac que inhibeix l’enzim ACAT, fet que va potenciar encara més aquest procés.

"Els resultats mostren que el procés de transició de les VSMC a cèl·lules escumoses deteriora de manera significativa la seva capacitat per expulsar colesterol. Tanmateix, aquesta funció pot ser restaurada mitjançant l’activació del receptor LXR, cosa que obre noves oportunitats per reduir la càrrega de colesterol a la paret arterial", destaca Carla Borràs, primera autora de l’estudi i investigadora de l’IR Sant Pau i CIBERDEM.

Per la seva banda, Joan Carles Escolà, un dels directors de l’estudi, assenyala que "la combinació de fàrmacs que activen el receptor LXR amb inhibidors d’ACAT podria representar una nova estratègia terapèutica sinèrgica per frenar la progressió de l’ateroesclerosi, tot i que serà necessari desenvolupar vehicles que permetin dirigir aquests tractaments específicament a les cèl·lules escumoses".

Sobre l'autor
marc pascual
Marc Pascual
Veure biografia
El més llegit