Després de dos anys i mig d’obres, el Tramvia ha començat a fer proves – l’anomenada marxa en blanc – entre Glòries i Verdaguer. No serà fins al pròxim 9 de novembre quan els passatgers puguin començar a fer ús del servei. De moment, els combois de la línia T4 – que avui ha modificat el servei precisament per aquest motiu – han començat a circular en el recorregut sencer, fent les parades reglamentàries i calculant el trajecte, així com testejant que no hi hagi cap error. És a dir, l’objectiu d’aquesta marxa en blanc és ajustar tots els paràmetres, com per exemple els semàfors o les noves estacions.
Així ho ha explicat aquest matí en unes declaracions a mitjans el director general de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), Manuel Valdés. Aquestes proves també serviran per adaptar alguns combois al nou sistema de raïls, ja que entre Glòries i Verdaguer no utilitzaran la catenària tradicional. Segons Valdés, els de la ‘línia T4 s’han adaptat però ho hauran de fer tots’. A més, està previst que a finals d’any arribin tres trens més.
La primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha ‘celebrat’ que ja es pugui ‘anunciar la data oficial’ de l’entrada en funcionament de l’enllaç entre Glòries i Verdaguer. Bonet ha dit que es tracta ‘d’un projecte que defineix com s’ha de transformar la ciutat per a posar-la al servei de la mobilitat sostenible’. “És aquesta la forma de moure’ns la que volem a Barcelona”, ha mencionat. En total, seran 2 km d’allargament de la xarxa tramviària, que també suposarà la connexió de la capital catalana amb Sant Adrià i Badalona. A més, Bonet també ha remarcat que a partir del 9 de novembre el tramvia ‘entrarà a la trama urbana de l’Eixample’. Finalment, la primera tinenta d’alcaldia ha xifrat en 24.000 els usuaris nous que faran ús d’aquesta nova connexió.
2 anys i mig d’obres
La connexió entre Glòries i Verdaguer – que ha suposat una inversió de 120 M euros – està a punt de fer-se realitat després de dos anys i mig d’obres i alguns entrebancs. A banda d’habilitar tot el sistema necessari perquè el tramvia pugui circular, durant aquest temps aquest tram de la Diagonal també ha canviat la seva forma. Segons Bonet, aquesta ‘transformació’ ha suposat la incorporació d’un nou carril bici, l’ampliació de les voreres per ‘afavorir la mobilitat a peu’, més verd i la dignificació de l’espai. A més, també ha destacat que aquest ‘nou espai amable’ també ‘afavorirà el comerç i l’activitat econòmica de la zona’.
Futur incert amb la connexió total
El que encara és una incògnita és saber quan es farà efectiva la connexió total de la Diagonal. És a dir, l’enllaç de la xarxa tramviària fins a Francesc Macià, que suposarà una transformació total de la Diagonal. Perquè això es faci realitat, cal que primer l’Ajuntament, així com la Generalitat de Catalunya, disposin dels pressupostos aprovats. “Sense recursos no podem seguir parlant de calendaris”, ha dit Laia Bonet. En tot cas, ha assegurat que la voluntat de l’Ajuntament és entomar–ho. De fet, fa uns mesos l’Ajuntament va posar aquesta com a única condició, i que si així fos, les obres podrien començar l’estiu del 2025.
En tot cas, el director general d’ATM ha explicat que el projecte executiu s’ha anat treballant en paral·lel a mesura que avançaven les obres entre Glòries i Verdaguer. No obstant això, el següent pas serà la licitació, sempre que ‘hi hagi col·laboració entre les administracions’. En total, Valdés ha parlat d’uns 40 mesos d’obres perquè el Tramvia travessi tota la Diagonal. Això suposaria la connexió de les línies T4, T5 i T6 amb les T1, T2 i T3, que connecten Barcelona amb municipis com Esplugues o Cornellà.