Torna la Nit dels Museus a Barcelona

Avatar photo

Amb motiu del Dia Internacional dels Museus 2022, la proposta és explorar el potencial dels museus per provocar canvis positius en les seves comunitats

Enguany, amb el lema “El poder dels Museus” perquè els museus tenen el poder de transformar el món que els envolta, de provocar canvis positius en les seves comunitats. Ho fan a través de tres eixos: la sostenibilitat, la innovació en la digitalització i l’accessibilitat i la construcció de comunitat a través de l’educació.

Barcelona el 14 de maig celebra la Nit dels Museus, en què les entitats participants obren fins tard, i ofereixen així una manera diferent de veure les exposicions, tant permanents com temporals, a més de l’oportunitat de gaudir d’activitats, com tallers familiars, actuacions en viu i recorreguts guiats. De fet és un esdeveniment global, que va començar a Berlín el 1997 i que té lloc avui dia en 120 ciutats europees. Aquí, a Barcelona, hi participen un gran nombre de centres especialitzats en art, arqueologia, història, autors, etnologia, paleontologia, ceràmica, zoologia, cinema, disseny i molt més.

Més enllà de les activitats que s’organitzin de forma individual o col·lectiva, des de la Direcció General del Patrimoni Cultural es vol tornar a donar un suport especial a la celebració del DIM 2022, proposant la realització d’unes activitats conjuntes, la utilització d’una imatge comuna, com també donant difusió a les activitats i les iniciatives que es duguin a terme, en coordinació i amb la col·laboració d’ICOM i de totes les administracions amb responsabilitats patrimonials: les diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, i l’ICUB.

I amb el treball de suport de les xarxes de museus: Xarxa de Museus d’Art de Catalunya, Xarxa de Museus d’Arqueologia i Jaciments de Catalunya, Xarxa de Museus d’Etnologia de Catalunya, Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya, Xarxa de Museus de Ciències Naturals de Catalunya, Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona, Xarxa territorial de Museus de les comarques de Girona, Xarxa territorial de Museus de les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre i Xarxa territorial de Museus de les Terres de Lleida i Aran.

El Dia Internacional dels Museus és un moment clau per mostrar tota la feina que es fa des dels museus i que el lema de l’ICOM d’enguany recull perfectament.

En aquest context, s’està treballant per dur a terme les següents actuacions:

  • Activitats conjuntes
  • Campanya de comunicació
  • Imatge gràfica
  • Agenda

Activitats conjuntes

Entorn del lema de l’ICOM, es proposa als museus participar en dues accions: ‘El poder dels museus per transformar les comunitats i els territoris’ i ‘El poder dels museus per ampliar les mirades’.

Campanya de comunicació

Es realitzarà una campanya activa als mitjans de comunicació per donar la màxima visibilitat a les activitats que els museus i les xarxes de museus organitzin amb motiu del Dia Internacional dels Museus.

Com en anteriors edicions, es posa a disposició dels museus un paquet de comunicació, que també parteix de la imatge gràfica proposada per l’ICOM, amb els materials per què els diferents equipaments puguin adaptar per fer difusió dels actes del DIM 2022.

També s’ha habilitat un site propi del DIM 2022, amb un espai d’agenda per donar a conèixer totes les activitats organitzades pels equipaments museístics entorn del DIM. En cas que algun museu no disposi d’oferta específica, es preveu utilitzar el contingut que tingui al seu web o al Visitmuseum.

Per aquest motiu, es demana als museus que publiquin a l’agenda les propostes que tinguin previstes organitzar per tal de donar-li la màxima visibilitat. Per fer-ho, es facilita un vídeo explicatiu.

També s’anima als museus a fer constar les activitats al mapa interactiu que habilita cada any l’ICOM.

El lema de l’ICOM 2022: El poder dels museus

Enguany l’ICOM proposa celebrar el Dia Internacional dels Museus amb el lema ‘El poder dels museus’.

Els museus tenen el poder de transformar el món que els envolta. Amb motiu del Dia Internacional dels Museus 2022, l’ICOM proposa explorar el potencial dels museus per provocar canvis positius en les seves comunitats des de tres punts de vista:

  • El poder d’aconseguir la sostenibilitat: Els museus són elements estratègics per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. Com actors clau en les seves comunitats locals, contribueixen a impulsar una gran varietat d’aquests ODS, entre els quals s’inclouen el foment de l’economia social i de proximitat, i la difusió d’informació científica sobre els reptes mediambientals.
  • El poder de la innovació en la digitalització i l’accessibilitat: Els museus s’han convertit en espais innovadors on es poden desenvolupar noves tecnologies i aplicar-les a la vida quotidiana. La innovació digital pot fer que els museus siguin més accessibles i atractius, ajudant el públic a entendre conceptes complexos i plens de matisos.
  • El poder de construir comunitat a través de l’educació: Amb les seves col·leccions i programes, els museus connecten un teixit social que és essencial en la construcció de comunitats. En defensar valors democràtics i oferir oportunitats d’aprenentatge a totes les persones sense exclusió, contribueixen a conformar una societat civil informada i compromesa.
Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, presideix l’homenatge a la Lleva del Biberó

Notícia següent

Mor Sandra González, regidora de Vila-seca

Notícies relacionades