Toc de queda: fins quan duraran les restriccions de mobilitat nocturna?

temps lectura-Temps de lectura: < 1 minut

Quan s’aixecaran les restriccions de mobilitat nocturna a Espanya? Aquesta seria una de les preguntes del milió en plena segona onada de la pandèmia per la Covid-19. Actualment, però, ningú pot donar una resposta concreta. És a dir, no s’ha marcat en el calendari cap data en què es doni per finalitzat el toc de queda. A més, la mesura ja no és una ordre d’àmbit nacional sinó que, després de la pròrroga de l’estat d’alarma vigent, depèn de cada Govern regional.

Així les comunitats autònomes tenen la competència per decidir si la mantenen, la flexibilitzen o la suprimeixen. La decisió està directament vinculada amb l’evolució de l’epidèmia al seu territori. I mentre no s’aconsegueixi doblegar la corba de contagis i hospitalitzacions, aquesta mesura seguirà activa perquè contribueix a limitar la lliure circulació de les persones a la nit, a fi d’evitar al màxim l’expansió de la infecció durant aquest període de temps, atès que en aquesta franja horària s’han produït molts dels contagis vinculats a trobades socials.

A Catalunya, per exemple, el toc de queda es prolongarà durant força temps. Així ho ha indicat el mateix conseller d’Interior, Miquel Sàmper, qui no s’ha aventurat a especificar quan s’acabarà.

De fet, la Generalitat està treballant en una proposta de desescalada de les restriccions per quan finalitzi la seva pròrroga, el proper 23 de novembre. Si bé a partir de llavors es podrien arribar a aixecar els tancaments perimetrals, el titular d’Interior ha assegurat que el confinament nocturn “ve per quedar-se bastant temps”.