Un estudi de l’Hospital del Mar demostra que la contaminació de l’aire redueix la fertilitat humana

Els contaminants derivats del trànsit roda a les grans ciutats causen més avortaments i podrien alterar la qualitat de l'esperma

Un grup d’investigadors de l’Hospital del Mar ha revisat dos estudis sobre l’impacte de la contaminació en la fertilitat humana i han conclòs que, per una banda, la contaminació redueix la taxa de fertilitat femenina i incrementa el risc d’avortaments, i per l’altra, que els contaminants atmosfèrics poden alterar la qualitat de l’esperma que dificulta la concepció. El doctor Miguel A. Checa, que ha liderat la investigació, explica que la contaminació afecta tant a dones fèrtils com a subfèrtils. Un estudi va relacionar els nivells elevats de matèria particulada amb la reducció de taxes d’embaràs a Barcelona, unes dades que han donat resultats similars a Estats Units i a la República Txeca.

A més, estudiant les parelles que han de recórrer a tractaments de Fecundació In Vitro (FIV), s’ha objectivat que la taxa de gestacions aconseguides és menor a major exposició a la contaminació.

En el cas de la fertilitat masculina, Checa explica que el trànsit rodat pot afectar la qualitat de l’esperma perquè ja en animals, la primera funció que es perd quan hi ha contaminació és la reproductora. ”L’organisme se sent agredit i comença a perdre aquesta funció”, diu Checa, que recalca que en estudis amb animals se’ls pot sotmetre a altres concentracions de pol·lució. En estudis que s’estan fent amb humans, s’ha trobat que la contaminació atmosfèrica si que té efecte en el comportament d’ovòcits i espermatozoides.