Un cordó de diverses entitats separa manifestants i Policia Nacional a Urquinaona per evitar enfrontaments

Una part de la mobilització s'ha desplaçat davant de la seu del TSJC

Fort desplegament policial a Via Laietana, aquest dissabte al vespre. Imatge del 19 d'octubre de 2019. Foto: ACN.

Un grup de manifestants que formen part de diverses entitats han creat un cordó a la plaça Urquinaona, just amb la confluència amb la Via Laietana, que separa la concentració de la línia policial formada per agents de la Policia Nacional. Es tracta d’una iniciativa col·lectius com En Peu de Pau, Open Arms o Bombers per la República. La concentració s’està desenvolupant de forma tranquil·la després que en els primers minuts hi hagi hagut tensió amb cops de porra dels agents cap a un grup de concentrats que estaven asseguts. Mentrestant, un altre grup de manifestants s’han desplaçat fins a la seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), custodiada per diverses furgonetes dels Mossos d’Esquadra, on fan una seguda.

Entre els qui estan fent el cordó a Urquinaona hi ha el diputat d’ERC al Parlament José Rodríguez. La iniciativa de forma un cordó ha sorgit de diverses entitats amb l’objectiu de “garantir el dret a manifestació” i “rebaixar la tensió dels últims dies”. En declaracions a l’ACN, Rodríguez ha explicat que la iniciativa s’ha fet perquè consideren “molt necessari trencar la dinàmica de repressió i aldarulls”, i per això entitats i representants institucional es posen “al mig” per “defensar amb el cos els joves que es volen manifestar”. El diputat creu necessari fer-ho davant la “contundència” de l’actuació de la Policia Nacional els últims dies.

En diversos moments, els representants de les entitats han fet el cordó agafant-se de les mans, fent una seguda davant de la policia o bé amb les mans en l’aire donant l’esquena als agents. Tot i que algunes organitzacions han donat per desconvocada la manifestació, com ara el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans o la CUP, Rodríguez ha explicat que segueixen fent el cordó perquè sovint “les accions que poden provocar aldarulls es produeixen després de la desconvocatòria”. “Volem estar com a mínim una estona llarga fins que la gent que està aquí té dret a la protesta espontània, que els joves ho puguin fer sense la por que carreguin”, reblat.

Els manifestants que hi ha a plaça Urquinaona han cantat crits com ‘Fora les forces d’ocupació’ o portaven pancartes com ‘Sóc demòcrata, no sóc terrorista. Buch i Marlaska dimissió’, o bé ‘Correm com gallines sense cap, organitzem-nos’.

Concentració al TSJC
Part dels participants han començat una manifestació amb una capçalera que portava per lema ‘Prou repressió. Llibertat presos polítics. Brimo dissolució. Buch dimissió’, i que s’ha desplaçat a la zona de l’Arc del Triomf i s’han concentrat davant de la seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que està custodiada per diverses unitats dels Mossos d’Esquadra.